Чи можуть збільшити урізану пенсію: правила нарахування змінились

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Правила нарахування мінімальної пенсії та доплати за стаж справді змінилися. До 1 жовтня 2011 року достатньо було мати 20 років стажу жінкам та 25 років чоловікам. Сьогодні повним стажем вважається 30 років для жінок та 35 років для чоловіків. Однак тим, хто пішов на пенсію, до зазначеної дати правила не змінювали і розмір пенсії не зменшували. Втім, останніми роками встановлюють додаткові доплати до пенсії саме тим, хто має не менше 30 та 35 років стажу для жінок та чоловіків відповідно. Наприклад, з 1 березня 2024 року особам віком від 65 років, які не працюють і мають 30 або 35 років стажу, пенсія встановлюється у розмірі не менше 3370 гривень.

"Посилення силової мобілізації": адвокат пояснив, чим обернуться повістки від "Укрпошти"

Повістки "Укрпошти", скріншот: YouTube
Повістки "Укрпошти", скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Українцям дозволили не платити військовий збір: кого омине Яйця їм наші не підходять: ще одна країна просить про заборону продуктів з України Росія готує нові удари: окупанти прагнуть змусити українців жити у страху щодня Найталановитіші люди народжуються під цими знаками Зодіаку: які 3 сузір'я вирішують усе
Показати ще

В Україні триває дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. Відомо, що повістки, згенеровані в електронному реєстрі, вже почали розсилатися військовозобов'язаним через "Укрпошту". Вже є інформація, що з 17 вересня було відправлено 6000 таких повісток. За словами адвоката Тамілі Алексік, дані для генерації повісток, швидше за все, були отримані з відкритих реєстрів та "Дії", до яких є доступ Міноборони. Фахівець додає, що перші повістки від "Укрпошти" отримають ті військовозобов'язані, які поновили свої дані до 16 липня.

Скільки готівки потрібно мати для спокою при блекаутах та блокуваннях

Блекаут в столиці. Фото: Youtube
Блекаут в столиці. Фото: Youtube

Зараз в Україні багато хто замислюється про те, щоб мати на руках трохи готівки про всяк випадок. І це не дивно, адже війна вносить свої корективи у життя кожного. Хтось відкладає "на чорний день", хтось переймається тим, що банки можуть перестати працювати, а хтось просто не довіряє банківській системі. Економісти радять кожному мати так звану "подушку безпеки" – запас грошей на випадок непередбачених витрат. Ідеально, якщо ця сума зможе перекрити ваші витрати на 3-6 місяців. До неї входять витрати на оренду житла, комунальні послуги, їжу, транспорт та інші повсякденні потреби.

Нижче вже не буде? Озвучено курс долара на кінець осені

Курс валюти в Україні. Фото: youtube
Курс валюти в Україні. Фото: youtube

Всі прогнози свідчать про те, що курс гривні буде повільно девальвувати. Саме тому курс долара може перетнути позначку понад 42 гривні і рухатиметься далі, проте це швидше за все трапиться не восени, а ближче до кінця цього року. НБУ розпочне процес плавної девальвації. Тому гривня може девальвувати навіть через загрозу більшу за плановану інфляцію. У проєкті держбюджету на 2025 рік курс долара встановили на рівні 45 гривень за валюту.

Чекайте на додаткову платіжку: газовики "порадували" споживачів

Гроші та платіжна квитанція
Гроші та платіжна квитанція

Частина побутових споживачів газу отримає додаткову платіжку. Кому і за що доведеться доплатити, розповіли фахівці Харківської філії "Газмережі". Деяким українцям, які проживають у багатоквартирних будинках, надішлють додаткову платіжку - за техобслуговування газопроводів. "Газмережі" наголошують, що оплата "третьої" платіжки проводиться по-іншому. Попередньо варто уточнити реквізити у оператора ГРМ у своєму регіоні.