В Україні різко зросли ціни на один із головних інгредієнтів для борщу – столовий буряк. Також продовжує дорожчати морква, але не такими швидкими темпами. Про це свідчать дані проєкту EastFruit та порталу "Мінфін".
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЗапаси буряків в Україні стрімко скорочуються, тоді як попит на коренеплоди можна назвати ажіотажним. На тлі такої ситуації фермери почали майже щодня підвищувати відпускні ціни.
Так, відпускні ціни на буряки вже перебувають у діапазоні від 20 до 26 гривень за кілограм. Це в середньому на 17% дорожче, ніж тижнем раніше. Якщо порівнювати з квітнем 2024 року, то коренеплід уже в середньому вдвічі дорожчий.
Однак це не кінець - гравці ринку прогнозують подальше подорожчання, оскільки більшість фермерів уже завершили сезон реалізації, а інші запаси продукції стрімко скорочуються.
Ціни на моркву
Середня вартість моркви в українських супермаркетах зросла із 42,11 до 42,90 гривні за кілограм. При цьому в окремих мережах овочі вже продаються по 51 гривні за кіло. Ціни на моркву поступово підіймаються з початку року.
Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, "золота" крупа всього по 30 грн за кіло: супермаркети оновили ціни на гречку, рис та макарони.
Також наш портал інформував, українці скоро забудуть смак риби: магазини шокували вартістю коропа, скумбрії та оселедця.
Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, українське сільське господарство на межі: дефіцит добрив вдарить по продуктах та гаманцях українців.