Дефіцит заліза в крові призводить до низки серйозних захворювань - стежити за рівнем гемоглобіну надзвичайно важливо. Підвищити його можна не лише за допомогою медикаментів, а й включивши до раціону певні продукти.Про це пише HealthLine.

Залізо, що надходить із їжею, поділяється на два типи: гемове, яке міститься у продуктах тваринного походження, і негемове, що присутнє в рослинній їжі. Продукти з гемовим залізом: яловичина та інші види червоного м’яса, м’ясо птиці, риба та морепродукти, молюски, яйця.

Продукти з вмістом заліза. Фото: youtube
Продукти з вмістом заліза. Фото: youtube

Попри те, що гемове залізо засвоюється організмом краще, надмірне споживання обробленого або жирного м’яса (наприклад, ковбас, сосисок, бекону) пов’язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань і деяких видів раку.

Продукти з негемовим залізом: темна зелень, бобові, соєві продукти, цільнозернові злаки та крупи, горіхи й насіння, сухофрукти, овочі - картопля, артишоки, томатна паста, натуральне какао та темний шоколад.

Популярні новини зараз
Нові поблажки для ухилянтів: знятися з розшуку можна без візиту до ТЦК Кого позбавлять відстрочки від мобілізації у червні: озвучено повний список Кінець епохи "бусифікації"? Для ТЦК готують важливі нововведення Пенсіонерам, сім'ям з дітьми та людям з інвалідністю виплатять по 10 800 гривень: як отримати
Показати ще

Також лікарі зазначають, що вітамін С значно підсилює засвоєння заліза з рослинної їжі. Додавайте до раціону: цитрусові, болгарський перець, ягоди, ківі, ананас, свіжі помідори й томатний сік.

Готуйте їжу в чавунному посуді - такий спосіб приготування може збагатити страву додатковим залізом. Обмежте споживання напоїв, що заважають засвоєнню заліза: чай, кава і червоне вино містять речовини (поліфеноли й дубильні сполуки), які уповільнюють всмоктування заліза. Краще не вживати їх під час їжі або відразу після.

Кава, фото: Знай.ua
Кава, фото: Знай.ua

Розділяйте прийом кальцію і заліза: молочні продукти та кальцієві добавки можуть знижувати ефективність засвоєння заліза. Вживайте їх з інтервалом щонайменше 1–2 години після прийому їжі, багатої на залізо.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.