Звичайні продукти, які ми щодня використовуємо – гречка, рис, спеції – можуть приховувати у собі невидиму загрозу. Неправильне зберігання або транспортування цих товарів часто призводить до утворення плісняви, здатної виділяти мікотоксини, повідомляє "РБК-Україна".

Що таке мікотоксини?

Мікотоксини – це вторинні метаболіти цвілевих грибів (найчастіше Fusarium та Aspergillus). Вони стійкі до термічної обробки і не змінюють смаку, кольору або запаху продукту, тому візуально визначити зараження практично неможливо.

Ціни на крупи. Фото: скрін youtube
Ціни на крупи. Фото: скрін youtube

Найбільш небезпечні мікотоксини:

  1. Афлатоксини - канцерогенні сполуки, що вражають печінку, послаблюють імунітет, особливо небезпечні для дітей.
  2. Трихотецени (T-2, DON) - впливають на кишечник, нервову систему та шкіру.
  3. Цитринін - токсин, часто виявляється в рисі, може викликати захворювання нирок.

Де вони найчастіше зустрічаються?

Крупи: гречка, рис, кукурудзяна та пшоняна крупа - особливо чутливі до вологи при поганому зберіганні.

Популярні новини зараз
Відбирають телефони та "пакують" у бусики: нардеп зізнався, чи отримують ТЦК укази "зверху" Ухилянтів хочуть дістати за кордоном: що будуть робити ТЦК Українцям з малою пенсією докинуть грошей: кому прийдуть доплати у червні та липні Кардинальні зміни у мобілізації: торкнеться навіть заброньованих
Показати ще

Спеції: мелений перець, куркума, імбир – часто заражені Aspergillus та Penicillium, що виділяють афлатоксини та охратоксини.

Чим це загрожує:

  1. Навантаження на печінку та нирки, підвищений ризик онкозахворювань.
  2. Діти — уповільнення зростання, ослаблення імунітету.
  3. Можливі алергії, розлади мікрофлори, пошкодження нервової системи та слизових оболонок.

Жучки у крупах, зображення з вільних джерел
Жучки у крупах, зображення з вільних джерел

Як захиститись?

Зберігайте крупи в сухому приміщенні, що провітрюється, при температурі до 15 °C і вологості не більше 15%. Використовуйте щільно закриті ємності, обов'язково перевіряйте упаковку на герметичність та термін придатності. Купуйте невеликі упаковки – не робіть великих запасів. При найменших ознаках плісняви ​​або нальоту (наприклад, жовта плівка) негайно утилізуйте продукт.

Нагадаємо, раніше нові ціни залишать без копійки за душею: ковбаса, сир та м'ясо стрімко дорожчають .
Як повідомляв портал "Знай.ua", зниження цін на молоді овочі: скільки коштує буряк, морква та цибуля.
Також "Знай.ua" писав, що ситний обід – порожній гаманець: як змінилися ціни на сало, сардельки та ковбаски.