За словами представників національного банку України інфляція у 2017 році перевищила цілі, встановлені регулятором. Така ситуація зумовлена помітним подорожчанням продуктів і відновленням споживчого попиту внаслідок підвищення зарплат і пенсій.

Повідомлення про це з'явилося на сайті НБУ.

"Інфляція за підсумками року відхилилася від мети головним чином з-за дії факторів, на які Національний банк не міг вплинути за допомогою інструментів грошово-кредитної політики", - підкреслили в Нацбанку.

Мова йде насамперед про скороченні пропозиції окремих видів товарів з-за несприятливих погодних умов в першій половині року, нестабільної ситуації в тваринництві, зростання світових цін та зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування (зокрема, м'ясо-молочної групи).

Нагадаємо, що в 2017-му стрімко зросли ціни на овочі і фрукти після їх падіння в 2016 році. Так, ціни на ягоди і яблука та деякі овочі (морква, буряк) зросли майже в 1,5 рази.

Популярні новини зараз
"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації Нові правила бронювання від мобілізації: що зміниться з 1 грудня Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти
Показати ще

Тим не менш, радує зниження цін на цукор внаслідок низької світової вартості та значного пропозиції на внутрішньому ринку, а хороший урожай зумовив падіння цін на гречану крупу.

Також на зростання цін вплинули збільшення виробничих витрат на оплату праці, а також швидке відновлення споживчого попиту.

У той же час, зростання цін на непродовольчі товари були нижче, ніж у минулому році - 3,3% проти 4,8%.

У Нацбанку підкреслюють, що "інфляція буде знижуватися надалі" внаслідок посилення монетарної політки, до якої змушений був вдатися в середині осені.

"Нова мета НБУ - поступове зниження споживчої інфляції до 5% в 2019 році", - заявлено в документі.

Нагадаємо, що споживча інфляція в Україні склала 13,7% за підсумками 2017 року, прискорившись порівняно з 12,4% у 2016 році.

Раніше портал "Знай.ua" розповів про те, що всесвітньо улюблена їжа виявилася смертельно небезпечною.