З наближенням літа українці чекають на здешевшання сезонних продуктів, проте ціни все ще відлякують покупців на ринках. Експерти пояснили, чому продукти не дешевшають, а навпаки їх вартість росте і яких цін варто чекати цього літа.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЕкономіст Сергій Чижевський назвав кілька факторів, які впливають на здорожчання продуктів, - пише "Трибуна".
За словами експерта, покупці самі провокують здорожчання продуктів.
"Коливання цін – інколи наслідок дій самих споживачів. Приміром, є у магазинах гречка і вона по 30 гривень за кілограм. Бабусі й дідусі думають, що от гречка така дорога і буде ще дорожчати. Тоді вони у паніці скуповують її, ховають собі в комору, де вона стоїть, псується, і зрештою – частину продукції потім вони викидають, бо не доїдають", - зазначив Чижевський.
Таким чином, магазини піднімають ціни, оскільки росте попит.
Крім того, на вартість продуктів дуже впливають погодні умови та рівень врожаїв. Якщо врожай постраждав через погоду, відповідно його менше і ціна росте. А ринок, за словами економіста, повинен бути конкурентним.
Сезонний фактор звісно завжди впливає на зниження цін, наприклад фрукти та ягоди вже почали дешевшати, проте вони значно дорожчі, у порівнянні з минулим роком, приблизно на 50% Через весняні заморозки, які знищили багато врожаю, українці не зможуть поласувати дешевими фруктами.
Наприклад, черешня та абрикоси фактично знищені, тому цього літа ціни на черешню рекордні, зараз їх продають приблизно за 100-150 гривень за кілограм.
Врожай абрикосів вдесятеро нижчий, ніж минулого року, тому й ціни будуть космічними.
А от лохина зараз найдешевша серед ягід за рахунок великих виробницт. За кілограм просять в середньому 70 гривень.
Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", на ринках у деяких регіонах країни ціни на ягоди різко поповзли вниз.