Сьогодні в магазинах і на ринках можна цілий рік купити майже будь-який продукт. Але незважаючи на це у кожного є свій сезон, а у деяких навіть конкретний місяць, коли вони максимально корисні.

Взимку є кілька сезонних продуктів, вживаючи які ви отримаєте максимум користі для свого організму.

1. Лук-шалот

Цибулина цього виду цибулі менше звичної нам ріпчастої, але містить в собі величезну кількість вітамінів і мінералів. Саме шалот перевершує інші види цибулі за вмістом вітаміну С, так необхідного в січні для підтримки імунітету та профілактики простудних захворювань. Якщо ж ви все-таки захворіли, то його можна використовувати як лікувальний засіб при грипі, ангіні, нежиті.

Популярні новини зараз
Стосується всіх одержувачів пенсій: українцям дали 30 днів на явку до ПФУ Українці отримують штрафи за паспорти: кому загрожують несподівані витрати ТЦК вичищають села – йдуть до тих, хто слабший: військовий обурився несправедливістю мобілізації В ТЦК поставили крапку у питанні мобілізації 50-річних чоловіків: "Є директива..."
Показати ще

2. Ріпа

Зміст в ріпі вітаміну С більше, ніж в визнаному лідері - білокачанній капусті. Варена ріпа - засіб для підвищення імунітету. Вітаміни групи В, керотин, залізо, калій, магній, кальцій і сірка, що містяться в цьому коренеплоді, дозволяють харчуватися без дефіциту вітамінів в період авітамінозу, коли не так багато сезонних продуктів.

3. Кроляче м'ясо

За складом вітамінів і мікроелементів саме це м'ясо вигідно відрізняється від інших його видів. Білка, такого необхідного в перший місяць зими, в ньому набагато більше, ніж у свинині і телятині. Причому цей білок засвоюється людиною майже на 100 відсотків. У січні харчування повинно стати більш "м'ясним" і вибираючи м'ясо краще віддати перевагу саме кролику, завдяки його дієтичним властивостям і вмісту в ньому вітамінів і мікроелементів.

4. Брюссельська капуста

У цьому виді капусти вітаміну С в кілька разів більше, ніж в звичайної білокачанної. За змістом цього важливого для зимового сезону вітаміну брюссельську капусту можна порівняти з річною смородиною. У період епідемій застудних захворювань без неї просто не обійтися, і лікарі рекомендують вживати її кілька разів в тиждень.

5. Сібас

Цю рибу можна їсти весь рік, але особливо корисна вона саме в період початку зими і перших холодів. Омега-3 жирні кислоти дуже потрібні людському організму, особливо тоді, коли організм перебудовується на менш комфортний сезон. Крім того, що йод допоможе підтримати імунітет, підвищить опірність інфекціям і додасть сил для того, щоб і взимку вести повноцінну насичене життя.

6. Авокадо

Поліненасичені кислоти і велика кількість вітаміну С роблять його вкрай корисним для початку зимового сезону, коли застуди і крихкий імунітет роблять нас вразливими і ослабленими. Авокадо допомагає підтримати працездатність, знижену затяжними січневими святами, і налагоджує травлення, порушене святковим достатком. У січні починається сезон авокадо в Ізраїлі, так що велика частина в магазинах - тільки що з теплої країни.

7. Ківі

У теплих країнах ківі ростуть цілий рік, але особливо корисні вони взимку. Якщо вже запасатися вітаміном С, то набагато корисніше їсти саме ківі, а не звичні цитрусові. Додаючи його в якості додаткового інгредієнта в вітамінні салати і просто ним перекушуючи, ви поліпшите свій імунітет, убережетеся від простудних захворювань і будете почувати приплив сил і енергії. Якщо з'їдати щодня по 1-2 фрукта, то можна убезпечити себе від захворювань верхніх дихальних шляхів, які так легко придбати в сльотаву січні.

8. Гливи

Найкращим часом для зростання глив вважається кінець осені - початок січня. Саме в цей період гриби максимально корисні. Їх можна зіставити з білими грибами, рибою. А за вмістом білка гливи - цілком конкурент м'яса. Саме на початку зими білок повинен бути основою раціону, а значить, саме час регулярно готувати страви з цих грибів.

9. Гранат

Користь граната відома всім, він допомагає при різних захворюваннях. Але що особливо важливо на початку холодного періоду, він зміцнює імунітет, поліпшує настрій, підвищує сили і опірність організму, допомагає при простудних захворюваннях.

10. Мандарини

У зимовий час мандарини допомагає організму насититися необхідними вітамінами і стимулює обмін речовин, який взимку стає більш ледачим. Мандарини покращують травлення, що важливо після щедрих застіль, і сприяють поліпшенню здоров'я верхніх дихальних шляхів.

Портал "Знай.ua" раніше писав про продукти, які можуть запобігти появі ракових клітин.