Фахівці Економічного дискусійного клубу (ЕДК) повідомили, що українці платять за їжу велику частину своїх доходів у порівнянні з жителями інших країн Європи, хоча ціни у нас на значно продуктів нижче.

Про це пише Сьогодні.

Експерти пояснюють це тим, що зарплати українців найнижчі в Європі, а ось вартість нашої продуктового кошика поступово наближається до середньоєвропейської.

Інфографіка показує, що наше молоко вже дорожче, ніж у найближчих сусідів - поляків і білорусів, і всього вдвічі дешевше, ніж у французів. При цьому середня зарплата в Україні становить 18% від середніх заробітків у Польщі, 7,5% - від заробітків у Франції і 62% - в Білорусі.

Ціни на курятину практично однакові з сусідськими, хоча і в 2,8 рази нижче, ніж у Франції. І поки тільки овочі і яблука у нас коштують набагато менше, ніж за кордоном. Експерти ЕДК впевнені, що наші ціни в порівнянні з зарплатами завищені.

Популярні новини зараз
Дешевий зв'язок для пенсіонерів: у "Київстар" зробили заяву Гороскоп на 14 грудня: як використати суботу на повну котушку Пенсіонери отримають індивідуальні доплати до Нового року: кому скільки нарахують В ТЦК поставили крапку у питанні мобілізації 50-річних чоловіків: "Є директива..."
Показати ще

"Показником того, що у нас найвищі ціни по відношенню до зарплат, є те, що українська сім'я зараз витрачає на харчування 57% місячного доходу, білоруська - 38%, а середньоєвропейська - всього 14-18%. Відомо, що країни з аграрними і сировинними економіками, до яких відноситься і Україна, багатими не бувають, тому що їхня продукція відрізняється низькою додатковою вартістю. Без розвитку високих технологій говорити про зростання заробітків до європейського рівня не доводиться ", - говорить виконавчий директор ЕДК Олег Пендзин.

Більш того, він підкреслює, зростання цін останніми роками відбувалося тому, що після підписання Асоціації з ЄС був порушений паритет між низькими зарплатами і дотуються за рахунок держави цінами на енергоносії, послуги ЖКГ і було скасовано держрегулювання на соціальні продукти.

Експерт упевнений, що повертати держрегулювання цін на їжу і знижувати тарифи на компослуги безглуздо, але для сімей з низьким рівнем доходів потрібно ввести цільові грошові виплати на покупку соціальних продуктів харчування.

Директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко прогнозує, що ціни на їжу в Україні навряд чи будуть падати.

"По багатьох позиціях вже досягнуто паритету з євроцінностей, тому можна очікувати лише уповільнення темпів росту, - роз'яснив нам Дорошенко. - Відносна дешевизна наших фруктів і овочів влітку і восени пояснюється тим, що середню ціну знижує несортовими українська продукція, а наприклад, добірні імпортні яблука у нас вже зараз стоять, як у Європі. у середньому продукти подорожчають на 10-12% за умови девальвації на 7% і інфляції 9%. за окремим продуктам, наприклад, по м'ясу, вершковому маслу може бути зростання цін на 18%, по соняшниковій олії - навіть до 30%. А цукор навряд чи подорожчає, так як його наварили багато. Здешевлення інших продуктів може бути тільки сезонним, це овочі та фрукти, а також, наприклад, влітку ціна на яйця може знизитися на 15-20%. На 20-30 % влітку подешевшає сало через зниження на нього попиту. А ось куряче філе наблизиться за ціною до свинини і яловичини - 120 грн / кг ", - говорить Дорошенко.

На думку Пендзина, зростання цін на продукти в цьому році може пом'якшити лише підвищення зарплат, викликане більш швидкою девальвацією гривні, ніж зростання цін. Але зарплати не будуть підвищуватися повсюдно, тому продовжиться розшарування суспільства за рівнем доходів.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що з лютого в українських магазинах очікуються чергові подорожчання. На цей раз експерти прогнозують зростання ціни на цукор.