У 2018 році Світле Воскресіння або Великдень - найдавніше і найважливіше свято для всіх християн випадає на 8 квітня. Він об'єднує багатьох людей в бажанні вітати, любити, бути вдома поруч зі своїми найріднішими і коханими людьми за рясно накритим столом. Не потрібно бути обов'язково глибоко віруючою людиною і відвідувати церкви, щоб відзначати це світле і чисте свято.

Страви на Великдень

До свята залишилося не так багато часу, тому пора обдумати те, як прикрасити святковий стіл в цей день. За традицією у свято готують сорок різних страв. Така кількість символізує дні, проведені у Великому Посту. Однак це не означає, що ви повинні всі їх зробити. Кількість страв залежить тільки від вас.

У ці святкові дні їдять зазвичай вдома. Пісний стіл стає святковим. У кожного є свої цікаві ідеї і кращі кулінарні рецепти на цей день. Роблять випічки з родзинками, пироги, сирні, заварні страви і салати. Кулінарія може бути різною, але основними великодніми стравами є: паска, сирна паска і крашанки - оздоблені яйця. Ця класична трійця завжди присутня у всіх меню на Великдень. У пасхальну ніч ці продукти зазвичай несуть до церкви, щоб освятити їх. До речі, кожна з цих страв несе в собі певний символ. Так, наприклад, крашанки - це гроб Господній і його Воскресіння. Паска означає тіло Христа. А сир (і інші молочні продукти) означають сімейний достаток і благополуччя.

Популярні новини зараз

Збіднілі на локдаунах українці почали продавати повітря по 40 грн: заробляють, як можуть

Андре Тан пояснив, що буде модно навесні і влітку 2022 року: сукні-сітки, взуття на платформі та футляри

Антоніна Матвієнко показала свою маму у 24 роки: "Боже, яка красуня"

Красуня з модельною зовнішністю: чому Андрій Шевченко роками ховав від усіх свою дружину

Показати ще

Що приготувати на Великдень

Найголовніше, що ми готуємо, це, звичайно ж, смачні паски. Їх починають випікати за кілька днів до Світлого Воскресіння - в Чистий четвер. Спекти їх повинна кожна господиня.

Отже, як приготувати паску? І що нам для цього буде потрібно.

А потрібні нам такі інгредієнти:

• борошно - півкіло

• цукровий пісок - сто грам

• вершкового масла потрібно приблизно 150 грам

• п'ять курячих яєць

• Півсклянки молока

• Жменя родзинок

• Трохи води - до 20 грам

• Два грами солі

• Дріжджі - 20 грам

• Ваніль

Щоб приготувати глазур візьміть стакан цукрової пудри, два яєчних білка і десять крапель лимонного соку.

Як готувати?

Робиться паска не складно, але потрібно запастися терпінням. Спочатку потрібно розвести дріжджі і теплу воду. Третю частину борошна змішати з молоком. Воно повинно бути теплим. До борошна додати дріжджі. Поставити на півтори-дві години в темне і тепле місце. У тому місці, де зберігаються дріжджі з борошном, заборонено підвищувати голос, лаятися або навіть голосно ляскати дверима.

В цей час змішайте разом до однорідної маси: масло, сіль, цукор і ваніль. Перемішуючи, додати курячі яйця, родзинки і борошно. Тісто змушують. Коли настоїться борошно з дріжджами, то потрібно додати її в тісто. І знову залишити на півтори години. Потім, як пройде час, гарненько розім'яти тісто, скочуємо його в кулю і відправляємо в формовку. Вона попередньо повинна бути змазана маслом. Залишити так на час поки не підніметься тісто.

Коли це буде зроблено - потрібно розігріти духовку до двохсот градусів. У неї поміщаємо майбутню паску. Випікатися вона буде близько години. А це час можна зайнятися глазур'ю.

Збивати яєчні білки необхідно до того моменту, поки вони не стануть більше в три або чотири рази. У той же час додаємо до них цукрову пудру. Робити це потроху і поступово. Крім пудри, потрібно налити і лимонний сік. Після цього розтерти глазур так, щоб вона вийшла пишною. Коли паска буде готова, то на неї наносимо глазур, а також посипаємо різнобарвною солодкої крихтою.

Вважається, що якої форми паска виходить, таким буде і весь наступний рік. Вийшла паска високою і пишною - буде благополуччя. Дрібна і непоказна - бути в будинку біді. До речі, не можна викидати залишки паски. Це також до нещастя.

Крашанки

Зараз найпростіше просто купити в супермаркеті харчовий барвник. Колір можна вибрати будь-який. Розфарбування дуже просте. Завжди на упаковці є інструкції.

Але найкращий варіант звернутися до старих, перевірених часом, засобів і зробити все своїми руками. Для того, щоб прикрасити яйця використовували простий інгредієнт - лушпиння цибулі.

Для крашанок нам потрібні, природно, самі яйця, цибулиння і вода. На все про все у вас повинно піти близько години.

Саме фарбування здійснюється наступним способом:

Зніміть лушпиння з цибулин. Покладіть її в каструлю і залийте одним літром води. Її потрібно довести до кипіння і зафіксувати процес на півгодини. Коли вода забарвиться, залиште її настоятися на десять або п'ятнадцять хвилин. Видаліть з води все лушпиння. У цій воді зваріть яйця (хвилин десять). За цей час вони забарвляться в червоно-коричневий колір. Крашанки можете прикрасити термонаклейками або ж розписати спеціальною фарбою.

Сирна (царська) паска

Для того, щоб приготувати сирну або царську паску нам знадобиться:

• Півкілограма жирного сиру

• Три-чотири яєчних жовтки

• Двісті грам сметани

• Сто грам вершкового масла

• Сто грам цукру

• Одна чайна ложка ванільного цукру

• Жменя родзинок

• П'ятдесят грам горіхів (мигдаль, фундук або кеш’ю).

Ізюм необхідно помити і залити гарячою водою на півгодини. Сир пропустити через блендер. Наріжте кубиками масло і покладіть його в сир. Потім в нього додайте ще жовтки, сметану, звичайний і ванільний цукор. Все це збити до однорідної пишної маси. Налити масу в каструлю і поставити на слабкий вогонь. Перемішувати постійно. Як тільки побачите, що сирна маса закипає, знімайте каструлю. Остудити масу за допомогою миски з холодною водою. Коли охолоне - відправити в холодильник на пару годин. Дочекатися поки вона загусне. Коли це трапиться, додайте в сирну масу родзинки, а також горіхи і перемішайте їх.

Застелите пасочницу марлею. Вона повинна бути змочена у воді і складена вдвічі. Якщо немає пасочниці, то використовуйте замість неї сито. Загніть краю марлі. Паску придавити гнітом, а після поставити в холодильник на один-два дні. Щоб сироватка з пасочниці не залила холодильник, покладіть її в тарілку.

Коли паска буде готова, обережно витягніть її з пасочніци і, прибравши марлю, поставте на блюдо. Для смаку сирну паску прикрасьте цукатами або мармеладом.

М'ясні страви на Великдень

Яка ж трапеза на Святу Неділю без м'яса. Після сорокаденного Великого посту найбільше хочеться саме цього смачного продукту. Перед тим, як приступати до вживання м'яса, слід бути обережним, особливо в перші дні, щоб не зіпсувати свій шлунок великою кількістю м'яса. Пропонуємо вам простий і смачний рецепт м'ясної страви. Готуватися блюдо буде недовго і буде смачною прикрасою столу. Його можна приготувати в мультиварці. Які нам потрібні інгредієнти?

• Кілограм свинини

• Морква

• Три-чотири зубчики часнику

• Мелена перець - одна чайна ложка

• Коріандр - одна чайна ложка

• Рослинна олія - три столові ложки

Сушений розмарин - половина чайної ложки

• Сіль - півтори чайні ложки

• Прованські трави

Часник розрізати уздовж, морквину - тоненькими смужками. Усередині м'яса ножем виконати отвори, в які вкласти часник і моркву.

Перемішати разом сіль, гірчицю, спеції, соняшникову олію. М'ясо помазати маринадом. Потім свинину обернути в харчову плівку і покласти її на ніч у холодильник.

На наступний день зніміть цю плівку з м'яса. Мультиварку змастить маслом і покладіть в неї м'ясо. Вибрати програму «Випічка» на тридцять або сорок хвилин. Коли пройде хвилин двадцять, відкрийте кришку і переверніть свинину на іншу сторону. Коли мультиварка закінчить «Випічку» переведіть її в програму «Тушіння» на півтори-дві години