Глава Державної продовольчо-зернової корпорації Олександр Григорович готував шляхи відступу на посаду голови Держлісагентства, щоб не асоціюватися з дефолтом ДПЗКУ. Про це в коментарі "Капіталу" заявив український політолог, економіст В'ячеслав Шутенко. За його словами, переговори про перехід до іншого відомства останнім часом Григорович активно вів, після того, як стало очевидно, що ДПЗКУ під його керівництвом рухається до неминучого фінансовому краху.

"Згідно з даними ЗМІ, Держпродкорпорація фактично зупинила експорт до Китаю, поставивши під загрозу імідж країни як надійного постачальника і зірвавши міждержавні домовленості. Крім того, вони не можуть платити відсотки за кредитом, виданим під держгарантії", – сказано в повідомленні.

І, як зазначено далі, на тлі цих проблем з'явилася інформація про перехід голови ДПЗКУ в Держлісагентство, – нагадує експерт.

За його словами, "вчасно піти" – класичний прийом топ-менеджерів проблемних компаній.

"У державному секторі такий сценарій реалізувати ще легше, просто перейшовши в суміжне відомство, яке перебуває в рамках одного і того ж куратора", – пояснює Шутенко.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Раніше повідомлялося, що рішення про призначення Олександра Григоровича головою Державного агентства лісових ресурсів вже погоджено в Мінагрополітики, яке управляє ДПЗКУ і Держлісом, і може бути винесено на одне з найближчих засідань Кабміну. Цей пост Григоровичу пророкували ще в каденцію попереднього міністра АПК – Олексія Павленка, радником якого той був. Зараз посаду глави Держлісагентства, яке розпоряджається 70% лісів в країні де-факто є вакантною – в статусі в.о. агентством керує колишній юристконсульт Христина Юшкевич, котра спочатку позиціонувалася Кабміном як проміжний варіант на період пошуку ефективного менеджера.

Нагадаємо, що, згідно з розслідуванням "Економічної Правди", в 2016 році державний оператор зірвав експорт через погіршення відносин з Китаєм і продовжує фіксувати мільйонні збитки. До того ж, якщо нинішнє керівництво ДПЗКУ не зможе домовитися про реструктуризацію мільярдного боргу перед китайським державним банком, на українців ляже ще один великий вантаж. Мільярдну позику корпорація отримала під держгарантії, і якщо вона не впорається, розраховуватися буде вся країна.

"Тому не дивно, що керівник поспішає піти з корабля, який потопає. Коли настане" день Ч, "на чолі ДПЗКУ буде безвідповідальний "в.о", який і буде відповідальним і за дефолт, і за міжнародний скандал", – говорить Шутенко.