Американське Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору NASA планує провести масштабний експеримент, що змінить уявлення про матерію у відкритому космосі.

Про це заявили представники космічного агентства на своєму офіційному сайті.

У планах вчених відправити на МКС пристрій, розроблений лабораторією ColdAtom, який здатен тіло в одному фізичному стані перетворити на надтекучу речовину в умовах нульової гравітації та низьких температур.

Спочатку пристрої сповільнять енергію частини газів, доки вони повністю знерухомляться. Потім знизять температуру атомів приблизно в сто разів від температури у відкритому космосі. Таким чином, за відсутності тертя, нерухомі атоми перетворяться на надтекучу речовину.

Нові дослідження можуть стати у нагоді при створенні пристроїв, у тому числі атомні годинників та квантових комп’ютерів для роботи космічних апаратів.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", спеціалісти NASA побачили на Меркурії дивні зміни. На його поверхні з'явилися борозни, схожі та старечі зморшки.