Якщо ви запитаєте людину, котра слабо розбирається в байках, який перший і найвідоміший мотоцикл вони назвуть, вам дадуть відповідь - Harley-Davidson. Майже в 90% випадків. Але чи такий він хороший, як описують у легендах?

Бувалі мотогонщики знають, що движок "Харлею" відносно слабкий, а вага такого монстра доріг і зовсім неподьемен для деяких любителів швидкості. Саме ці незручності і змусили свого часу ентузіастів створити унікальний мотоцикл - "Боббер" (Bobber Style).

Bobber, фото: mototraveller
Bobber, фото: mototraveller

Боббер - це мотоцикл-кастом з демонтованим переднім крилом і обрізаним заднім крилом, деталі якого полегшені або демонтовані заради зменшення ваги конструкції.

Bobber, фото: mototraveller
Bobber, фото: mototraveller

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Стиль почав зароджуватися в 30-40-х роках XX століття в США. Поштовхом до появи таких мотоциклів послужила поширеність гонок на мотоциклах по грунтовій трасі. При цьому вже зародилися перші мотоклубы, тобто вже існували байкери як субкультура. Ну і звичайно ж, мотоклуби намагалися виступати на перегонах.

Основна ідея грунтується у трьох частинах:

Bobber, фото: mototraveller
Bobber, фото: mototraveller

В першу чергу мотоцикл – це просто засіб пересування;
Мотоцикл повинен бути розрахований на подолання ґрунтових трас;
Мотоцикл повинен бути максимально спрощений, з нього потрібно зняти все, що є посереднім, однак здатності до їзди повинні залишитися незайманими.

Bobber, фото: mototraveller
Bobber, фото: mototraveller

Історія створення проста, як все геніальне. І в основі її, як не дивно, лежить чоловіче его. Так-так, байкери теж люблять мірятися "розміром", а не тільки пройденими кілометрами або об'ємом двигуна. Пролітають повз залізні коні не давали спокою мотоциклістам і вони вирішили "подовжити" вилку. Спочатку просто для зручності на дорозі - таким чином байк став більш стійкий до "заносам" в поворотах ну і в принципі адаптувався до скользской трасі.

Потім справа дійшла до абсурду. Оточуючі "гонщики" не змирилися з тим фактом, що у когось вилка була довшою. І пішли експерименти один за іншим. Копи таких новацій не оцінили і почали активно зупиняти порушників. Хоча що порушували, до кінця так і незрозуміло. Політ фантазії не зупинили навіть люди у формі.

Bobber, фото: mototraveller
Bobber, фото: mototraveller

З часом "Боббер" перетворився на раритет і тепер може радувати око колекціонерів, хоча не виключено, що не тільки їх. Часто даний тип плутають з легендарним "Чоппером" - напевно в силу деякої зовнішньої схожості.

Крім того, такі мотоцикли доводилося модифікувати для участі в гонках. Для того, щоб бруд не забивалася під крила, їх обрізали або демонтували, ну а щоб мотоцикл хоча б трохи жвавіше їхав — в цілому значно полегшували його конструкцію.

Bobber, фото: themoto
Bobber, фото: themoto

"Боббери" старого і нового типу відрізняються своєю конструкцією та положенням. Приміром, старі типи - мінімалістичні конструкції з усіма атрибутами старого мотоцикла. Двигуни — Panhead, Knucklehead, навіть зовсім старі Flathead, іноді використовуються мотори старих Британців. Рама від старого Харлея, вилка — Спрінгер (найчастіше) або Гирдер. Часто ручне перемикання передач ("Ручка самовбивці"), відсутність переднього гальма. Гальма барабанні.

Bobber, фото: Darwin Motocycle
Bobber, фото: Darwin Motocycle

А от з "новою школою" все інакше. Якщо бобер створений для їзди, то який сенс відмовляти собі в ефективних гальмах і мучитися з ненадійним старим мотором? Це філософія нью-скул, де за спартанським зовнішнім виглядом деталей ховаються новітні технології. Нормою стали дискові гальма.

Bobber, фото: bikepost
Bobber, фото: bikepost

Чи вийшло у "Бобберів" переплюнути Harley-Davidson? У кожного байкера на цей рахунок є своя думка. Але заперечувати той факт, що винахід змінив історію мотоциклів навряд чи стане хоч один з них.

Нагадаємо, в Єгипті запустили онлайн-подорожі по гробницях.

Як повідомляв Знай.uа, Facebook впровадить месенджер в Apple Watch.

Також Знай.uа писав, що в Україні квадроцикл схрестили з автомобілем.