Новий законопроект №9281, схвалений народними депутатами, передбачає зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25 років.

Раніше, згідно із Законом України "Про військовий обов'язок та військову службу", а саме - пункт 2, частина 1, статті 37 - громадяни України, які досягли 27-річного віку, під час перебування на військовому обліку, вважалися військовозобов'язаними.

Мобілізація, фото: Unian
Мобілізація, фото: Unian

Тому тепер цей законопроект стосується всіх чоловіків, які досягли 25- чи 26-річного віку, що дозволить закликати їх у рамках загальної мобілізації.

Молоді хлопці віком 17 років, приписуючись до призовних ділянок у ТЦК та СП, набувають статусу призовників та відповідного приписного посвідчення. Вже з цього моменту вони можуть бути покликані на строкову військову службу, а після закінчення - при демобілізації - стати військовозобов'язаним, як і випускники військових кафедр при вищих навчальних закладах.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Тепер, коли чоловікам виповнюється 25 років, зі зниженням граничного віку, чоловіки, які не проходили військову службу, все одно набувають статусу "військовозобов'язаних". Тому вони повинні звернутися до Територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки для отримання тимчасових посвідчень замість посвідчень про приписку.

Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Мобілізація. Фото кадр з Youtube

Відомо те, що якщо українець, який зобов'язаний діяти згідно із законом, проігнорував цю вимогу - він не зможе працевлаштуватися, вступити до ВНЗ чи навіть змінити місце проживання.

Нагадаємо, яке покарання загрожує українцям у разі ігнорування розпочатого проходження ВВК: штраф - не найстрашніше

Як повідомляв "Знай.ua", мобілізація в Україні: кого з "білим квитком" можуть забрати до армії

Знай.ua писав, "відкосити тепер не вдасться": з 1 червня запрацюють жорсткі правила мобілізації