Село Велика Добронь – серце червоної паприки. Перець тут вирощують майже у кожному домі. Масово висаджувати його почали пів століття тому. Насіння привезли майже контрабандою з Угорщини. Розповідає Закарпаття.

Пану Габору і Парасці уже далеко за 70-т, живуть вдвох, діти виїхали за кордон. Щороку у вересні їх город рясніє червоною паприкою. Нею подружжя засаджує щонайменше 15 соток землі.

"Ми починаємо працювати, коли ще немає сонця. Прокидаємося в третій годині по півночі, працюємо до обіду, далі відпочинок і потім працюємо з паприкою майже до ночі. Це дуже важка робота", - розповідає родина.

Саджати паприку починають в кінці травня, збирають урожай у вересні, нанизують на спеціальну нитку (по 150 перців на кожну) і кладуть просушувати на сонце. Важливо аби весь перець був ідеальним.

"Паприку в Доброні вирощували завжди, але тут вирощували тільки гіркий сорт. А в 70-тих роках, один з дипломатів, коли кордони ще були закриті, таємно привіз трохи насіння солодкого перцю в подарунок комусь із місцевих. Від тоді солодка червона паприка оселилася на наших землях", - розповідає Параска Габор.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Та вирощувати цю культуру продовжують тільки старші люди, молодь працювати важко не надто хоче.

"Зараз уже менше вирощують, бо зараз багато є роботи за кордоном, молодь туди їде, це такі старіки, як ми тільки дома працюють. Молодь уже не хоче цим заніматися", - каже Золтан Габор.

Коли перець висохне, його змелюють. Більше жодних добавлень, паприка має самодостатній смак, її в закарпатській кухні використовують у багатьох стравах. Після солі – це найпопулярніша гастрономічна приправа.

Із свого городу подружжя Габор цьогоріч планує заготувати 250 кілограмів уже меленої паприки. Далі будуть її продавати і роздавати друзям.

Через епідемію коронавірусу продати паприку стало складніше і вона значно впала в ціні. Якщо раніше за кілограм можна було виручити 150 гривень, то тепер готові віддати і за 70. Проте гроші не головне, атмосфера маленького села робить його унікальним у ці осінні дні.

Нагадаємо, що Євген Клопотенко розповів про страву, яка об'єднує всіх українців: "Такий військовий дух і сила"

Як повідомляв портал Знай.uа, Костянтин Грубич знайшов "ліки" від важкої хвороби: секрети угорського бограчу, який зміцнює імунітет.

Також портал Знай.uа писав, що на Тернопільщині вишні переплутали осінь з весною - багатий урожай у вересні.