Один з найвідоміших в Україні кулінарних експертів Євген Клопотенко спільно з FILM.UA Group за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) підготував унікальний проєкт під назвою "Борщ. Секретний інгредієнт".

Це документальний фільм, від перегляду якого у вас точно потечуть слинки! Кулінар побував в найрізноманітніших куточках України, щоб дізнатися, як і з чим там готують борщ - страву, яка об'єднує наш народ.

З 14 жовтня в мережі кінотеатрів "Планета Кіно" всі бажаючі зможуть подивитися цей фільм.

Євген Клопотенко, фото: Instagram borscht.movie
Євген Клопотенко, фото: Instagram borscht.movie

Ще в процесі зйомок епізодів для фільму Знай.uа вдалося поспілкуватися з Євгеном про його улюблене свято і відпочинок і, звичайно ж, про дивовижні рецепти приготування борщу.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Клопотенко зізнався, що свій перший борщ приготував ще в юному віці, за настановою батька.

"Я недавно згадував, що тато мене років в 7-8 навчив готувати борщ і смажену картоплю. Тато вмів готувати тільки ці дві страви. Він у мене найкращий учитель! Він говорить, так і так, все - ставай і роби, і пішов. Я і зробив. Сказати чесно, я раніше думав, що перше, що я приготував, це яєчня, але потім виявилося, що це борщ і картопля. Це не жарт!"- поділився кулінарний експерт.

Євген Клопотенко з батьком, фото: Instagram borscht.movie
Євген Клопотенко з батьком, фото: Instagram borscht.movie

В одному з епізодів Женя приїхав до батьків, щоб разом з батьком і приготувати той самий сімейний борщ (на свинячих ребрах, з квасолею, кропивою і квашеними помідорами для тонкої кислинки).

Як розповів Клопотенко, в різних регіонах України борщ готують із зовсім різних продуктів. Так, є основний набір, але у кожної місцевості і кожної сім'ї є свій секретний інгредієнт.

"Можливо, схід і захід - різні люди, але єдине, що об'єднує всіх людей, за нашою теорією, це борщ. Неважливо, за кого ти чи проти, але ти їси борщ, це те, що об'єднує нас усіх. Ми пробували борщ і на полігонах, і в горах - там немає нічого, ми готували пісний борщ у великому казанку, з травами, які ростуть там. Я не можу це пояснити, це щось інше. В Ужгороді я готував борщ-гуляш. Ти додаєш туди паприки багато - смак реально борщу, але за структурою це гуляш. Ти не розумієш, що відбувається. Це взагалі різні світи. У Вилковому ми готували борщ з рибою, це дуже дивно! На сході ми готували у військовій частині - там готують по-простому, але там такий військовий дух і сила, і він (борщ) про це", - поділився подробицями Євген Клопотенко.

Ось той епізод, в якому Женя і готував борщ зі смаженою рибою. Мало хто, ймовірно, пробував такий варіант улюбленої страви.

Якщо ви захочете спробувати приготувати такий борщ, ось вам інструкції.

Інгредієнти:

Риба: карась, судак, і сом (по 1 шт.)
Картопля 4 шт.
Помідори 3 шт.
Білий буряк 1 шт. великого розміру
Морква 1 шт.
Цибуля 1 шт.
Капуста 150 г
Розсіл з помідорів і солодких перців 200 г
Олія 1 ст.л.
Кріп 50 г
Петрушка 50 г
Сіль, цукор і перець за смаком
Вода 2 л

Приготування:

Візьміть макітру, налийте у неї воду і поставте кип’ятити. Рибу помийте і прочистьте, наріжте середніми шматками. Буряки помийте, почистьте і наріжте тоненькими смужками. В киплячу воду додайте буряк і варіть 15 хвилин.

В розігріту сковорідку додайте олію і смажте рибу. Поки смажиться риба, почистьте моркву і цибулю, наріжте маленькими шматками.

Коли риба приготується, додаєте в сковорідку черпак бурякового бульйону і тушкуйте ще 5 хвилин. Потім юшку повернуть і макітру, а рибу переберіть від кісток.

В сковорідці посмажте моркву і цибулю 2-3 хв, потім додайте помідори і розсіл (переброджені томати і солодкий перець), смажте ще 3 хвилини. Засмажку і філе риби закидаємо у буряковий бульйон.

Капусту нашинкуйте і додайте до борщу. Варіть ще 5 хвилин. Посоліть і поперчіть за смаком. В кінці приготування додайте кріп і петрушку.

А ось той епізод, в якому Женя готував борщ на польовій кухні з військовими під Бердянськом. Їхній борщ на салі, зі свининою і солодким перцем.

Також Клопотенко розповів, що день народження - його улюблене свято, а відпочивати він любить з вудкою біля річки.

"Поїхати на риболовлю мене заводить! Я обожнюю день народження найбільше, тому що я в цей день можу офіційно належати сам собі. Я забуваю скільки мені років постійно, тому що я не розумію, який день зараз. Для мене це не має значення", - зізнався кулінар.

Підсумуємо, що у фільмі "Борщ. Секретний інгредієнт" глядачі разом з героєм побувають у Львові, Одесі, Івано-Франківську, Ужгороді, на Київщині, Прикарпатті, Житомирщині, Полтавщині, в "Українській Венеції" Вилковому, на військовому полігоні поблизу Бердянська і навіть в їдальні Чорнобильської АЕС.

І на закуску пропонуємо вам рецепт приготування борщу з додаванням шотландського віскі від львівського ресторатора.

Ідея проєкту "Борщ. Секретний інгредієнт" належить креативному продюсеру FILM.UA Group Наталці Якимович.

"Все почалося через дискусію в соціальній мережі, коли я написала, що люблю борщ без м’яса. І тут понеслося! Включилися не лише кулінарні експерти та домогосподарки, але й незнайомі мені чоловіки, мовляв, борщ без м’яса – то не борщ! Хоча насправді ще сто років тому борщ на м’ясі могли собі дозволити лише на пишні свята або дуже заможні люди. Я заглибилась у питання та з подивом відкрила для себе, що на Чернігівщині до борщу додають кабачки, в Карпатських горах та на Полтавщині - білі гриби, в родині Івана Франка – баклажани, а Тарас Шевченко згадував з ностальгією про борщ на карасях. Так і виникла ідея фільму – показати величезний діапазон справжніх українських борщів, від різних людей з різними історіями, поглядами, і довести, що сила наша в єдності та повазі один до одного!" - поділилася Якимович.

Режисер фільму - Дмитро Кочнєв.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кулінарний експерт Євген Клопотенко поділився смачним рецептом пельменів.

Також читайте, як приготувати рубані курячі котлети від Євгена Клопотенка.