В мережі показали справжню "закарпатську свальбу", яку влаштовують для молодят за українськими традиціями.

В сюжеті "Суспільного" - весілля на етнофестивалі, що відбувся кілька років тому.

Наречений Василь разом з друзями пішки йшов 18 кілометрів до села нареченої. Цей шлях вони подолали за 2 години, дорогою на перевалі їх зупиняли люди в костюмах радянських військових та вояків УПА. Перед воротами старого села їх чекала одна з останніх перешкод - викуп нареченої. Як вимагають традиції, за дівчину влаштували справжні торги.

"Раніше ще було таке змагання, хто кого перетручає. Стають родина молодої і родина молодого - хто кого силою візьме", - розповідає весільний староста Іван Проца, - "Була така дуже давня традиція, але діло в тому, що зараз традиційно то йде дньом, а та традиція була десь після опівночі".

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Наречена викуплена, молодята разом та прямують до сцени, де їх вітають гості. Молодята розповідають: одружуватися на фестивалі не планували, просто так збіглося.

Варто нагадати, Знай писав, які традиції в Україні залишилися у віках і нині здаються неприйнятними і незвичайними. Так ще 300 років тому молоді дівчата могли приходити до хлопців додому і пропонувати одружується на них. Відмовити дівчині вважалося поганою прикметою, тож хлопцям доводилося розлучатися з холостяцьким життям. Також в українців кілька століть тому була традиція пити «келих невинності» («келих цноти»). Наречений пив горілку з чарки, прикриваючи дно вказівним пальцем, а потім передавав батькові молодий. Якщо вона була невинною, то дірки в дні не було, а якщо ні, то батько обливався горілкою.

Нещодавно Знай передавав, що на передовій на Донбасі свої долі зв'язали двоє закоханих. У молодят не було гарних блискучих іномарок у весільному кортежі, але була військова техніка, прикрашена стрічками, РАЦС та вірні побратими поруч.