Знай.uа зібрав для вас 5 шокуючих звичаїв давньої України.

Дівчата визнавалися хлопцям

До 17 століття українські дівчата могли першими зізнаватись хлопцям. Про “дикого” традицію згадував французький інженер і картограф Гійом Левассер де Боплан у своєму “Описі України”.

Дівчина приходила додому до хлопця, в якого була закохана, і при всіх його рідних пропонувала одружитися. Відмовити дівчині — вважалося поганою прикметою. Тому хлопці були змушені прощатися зі щасливою холостяцьким життям.

Келих цноти

Старовинний гуцульський звичай, який зламав не одне життя молодої жінки, описує письменниця Марія Матіос.

на Наступний день після першої шлюбної ночі в присутності всіх гостей молодий виголошував тост-подяку батькові нареченої. Батько підходив до столу, за яким сидять молоді. Молодий правою рукою брав дерев’п'яний келишок, вказівним пальцем закриваючи дно, говорив тост “П’ю до вас, тату” та випивав, не відпускаючи пальця від дна.

Після цього алкоголь наливався для батька нареченої. Якщо наречена була цнотлива — келишок був без дірки на дні. Якщо ж цноту нареченої була порушена до весілля — наречений давав батькові келишок з діркою і батько при всіх гостях обливався напоєм.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Незайманість на показ

Простирадло або сорочку з кров’ю після першого статевого акту наречених виносили на загальний огляд. Якщо наречена виявилася вже “розпочатої” отримувала тавро на все життя.

Яйце, яке знайде скарб

У великодню ніч українці намагалися не спати. Вважалося, хто засне в цю ніч весь рік буде сонним.

Так що поки не спали, розважалися як могли. Наші предки вірили, що у великодню ніч червоне яйце допоможе знайти… скарб! Вважалося, що яйце, нагріваючись в руці, вказує на захований скарб. Однак цей обряд називали

“Запечатана” вишиванка

Вишиванка — ідентичність українців. Її носили в будні і в свята. Але так, як наші предки були забобонні, вишиванку “запечатували” від злих духів. Для цього у вишивці порушували симетрію. Наші предки вірили, що їм це може допомогти.

Нагадаємо, дракони з Нібіру ротовы до вторгнення на Землю.


Як повідомляв раніше Знай.uа, Леся Нікітюк стала героїнею обкладинки популярного глянцю, а фанати примітили ретуш.


Також Знай.uа писав про те, що Артем Мілевський мріє повернутися в "Динамо Київ".