Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь прокоментував штрафи, з якими бізнес зіштовхнеться у випадку порушення вимог мовного законодавства.

Про це повідомляється на Урядовому порталі (Єдиному порталі виконавчої влади України).

Про відповідне питання зайшла мова на зустрічі мовного омбудсмена з представниками Європейської Бізнес Асоціації питання імплементації статті 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" — вже з 16 січня 2021 року сфера обслуговування має перейти на українську, а за порушення передбачені санкції.

При цьому Тарас Кремінь відзначає, що багато установ вже давно послуговуються саме українською: "І за це я хотів би окремо висловити подяку тим компаніям, соціально відповідальному бізнесу, який не тільки підтримує чинне законодавство України, але і створює всі необхідні умови для популяризації української мови, підвищення рівня володіння нею своїми працівниками".

Тарас Кремінь, скріншот відео
Тарас Кремінь, скріншот відео

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Також Кремінь нагадав і про штрафи порушникам: "Секретаріат Уповноваженого може здійснювати позапланові заходи контролю щодо порушень мовного закону. Якщо такі порушення протягом року будуть повторюватися і мати системний характер, ми маємо право накладати штраф. Здавалося б, комусь ця сума невелика (від 5100 до 6800 грн), але вона буде бити не стільки по кишенях бізнесу, скільки - по репутації. А це якраз те, що напрацьовується роками".

Стаття 30 "Державна мова у сфері обслуговування споживачів" ЗУ "Про забезпечення функціонування української мови як державної" визначає порядок застосування української у відповідних установах. Згідно з нею встановлено і порядок стягнення та розмір штрафів.

Так повторне протягом року порушення Уповноважений може накласти на підприємство штраф у розмірі від трьохсот (5100 грн) до чотирьохсот (6800 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо ж стягнення цього року вже було, то сума зросте ще на 100 мінімумів.

Для посадових осіб санкції дещо менші — від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів

Нагадавши, професор "закопав" себе після відмови вести пару українською: "Почав пропагувати російський світ".

Як повідомляв портал Знай.uа, "мовний булінг" в Одеській школі розлютив Супрун: усіх до відповіді.

Також портал Знай.uа писав, що у Путіна сполошилися через російськомовних в Україні, забувши про найважливіший закон.