Не всі українські громадяни, які перебувають за межами країни, підлягають мобілізації до Збройних сил України. У зв'язку з військовою агресією Росії в Україні триває загальна мобілізація та введено воєнний стан. Призову підлягають чоловіки віком від 18 до 60 років, які отримують повістки.

Як розповідає адвокат Євген Середницький, військовий облік українців, які постійно проживають за кордоном, не ведеться. Ті, хто постійно перебуває на консульському обліку в іншій країні, не підлягають мобілізації, оскільки це свідчить про їхнє постійне проживання за кордоном.

Черга в ТЦК, скріншот: YouTube
Черга в ТЦК, скріншот: YouTube

Однак якщо така особа перебуває в Україні більше 183 днів, то вона може бути мобілізована. Слід також отметить, що призовники і резервісти, які виїжджають за кордон на термін до трьох місяців, залишаються на військовому обліку.

Вони повинні впродовж семи днів з моменту прибуття за кордон звернутися до української дипломатичної установи для взяття на облік. Якщо ж вони цього не зроблять, це може призвести до накладення штрафу згідно з українським законодавством.

Популярні новини зараз
"Заморозки не буде": відома тарологиня відповіла, коли припиняться обстріли, і якою буде осінь 2024 Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні Ірина Сопонару з "Жіночого кварталу" зізналася, скільки тисяч доларів їй потрібно щомісяця для себе: "Це прикро" Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні
Показати ще

Перетин кордону жінками. Фото: youtube
Перетин кордону жінками. Фото: youtube

Для оновлення своїх даних, перебуваючи за кордоном, українцям слід надіслати повідомлення електронною поштою або зателефонувати до відповідного установи військового обліку. Також можна використовувати додаток "Резерв+". Ті, хто не оновить дані, можуть також зазнати адміністративної відповідальності.

Нагадаємо, в Україні скасували мобілізацію молодих хлопців з 18 до 25: але є нюанси

Раніше ми писали про те, що мобілізація після 50 років: чи змінять в Україні призовний вік

Крім того, Знай.ua повідомляв, можуть відправити на ВЛК: з яким документом доведеться побігати у ТЦК