Минулого тижня Знай.ua писали про "равликові темпи" реалізації проектів-переможців у освітньому конкурсі Громадського бюджету, надіслані від шкіл у 2017 році. Єдиним з 10 районів, адміністрація якого не встигла надати дані про хід робіт, став Шевченківський – та, виявилося, що найкритичніша ситуація склалася саме у тамтешніх навчальних закладів. Знай.ua дізнавалися про найкричущу історію, що трапилася в одній зі шкіл одного з центральних районів столиці.

З п’яти – реалізовано два

Авторами проектів-переможців у Шевченківському районі в 2017 році стали 5 навчальних закладів.

"Це: № 44 "Ремонт коридорів школи № 1 на суму у 399, 92 тис грн, № 382 "Багатофункціональний сучасний спортивний майданчик СШ № 61" на суму 1992, 55 тис грн, № 501 "Оновлення баскетбольного поля СЗОШ № 70", сумою у 1016, 71 тис грн, № 48 "Травневі усмішки" фестиваль-концерт ансамблю "Пульс"" на суму у 400 тис грн та № 397 "Сучасне звукове обладнання, відеоспостереження, комп’ютерна техніка для Центра творчості "Шевченківець" філія "Оріон" на суму у 400 тис грн", – повідомляє керівник апарату Шевченківської районної в м. Києві держадміністрації Віталій Царан.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Найпершим з них був реалізований проект № 48 – фестиваль-концерт проведено 20 травня.

Другим став № 397.

"Наразі ми можемо сказати, що умови проекту виконані у повній мірі – роботи з реалізації "Сучасного звукового обладнання, відеоспостереження, комп’ютерної техніки" завершилися цього літа", – каже директор Центру творчості "Шевченківець" Ірина Мосякова.

А ось термін реалізації інших проектів-переможців затягнувся аж до початку цього навчального року. Як повідомили у Шевченківській РДА, станом на початок вересня, в процесі фінансування та втілення в життя перебувають 3 проекти.

"Станом на 1 вересня, на № 44 "Ремонт коридорів школи № 1", бюджетом у 399, 92 тис грн, фактично отримано фінансування у розмірі 121, 2 тис грн, на № 382 "Багатофункціональний сучасний спортивний майданчик СШ № 61", бюджетом у 1992, 55 тис грн, отримано 614, 10 тис грн, а на № 501 "Оновлення баскетбольного поля СЗОШ № 70", бюджетом у 1016, 71 тис грн, отримано фінансування у сумі 19 тис грн", – зазначив керівник апарату Шевченківської РДА Віталій Царан.

Та, як виявилося, часткове фінансування – не є запорукою того, що вже у найближчому майбутньому проект перебуватиме на стадії завершення.

Загроза зриву: у договорі з підрядником спливла відсутня частина робіт

Однією з абсурдніших виявилася ситуація у школі Шевченківського району № 70. Тут наприкінці вересня, як раз напередодні похолодання, адміністрація навчального закладу раптово дізнається, що опинилася у безвихідному становищі.

"Минулого тижня я дізналася від підрядників – це компанія із назвою "Інтератлетика" – про те, що вони не будуть приступати до першого етапу реалізації нашого проекту "Оновлення баскетбольного поля". Виною всьому, за їхніми словами, – відсутність прописаного бюджету на зняття старого прошарку на нашому баскетбольному полі у підписаному договорі про здійснення підрядних робіт", – розповідає директор школи І – ІІІ ступенів № 70 Наталія Рудько.

В компанії підрядника кажуть, що їхньої вини в цьому немає.

"Ми брали участь у тендері на здійснення ремонтних робіт цього проекту № 501, який виграли в середині вересня. У переліку робіт, зазначених у техзавданні на сайті Prozorro взагалі не було пункту "Демонтаж синтетичного покриття", а відповідно, і оплата за ці роботи не була прорахована у загальному списку робіт", – коментує менеджер проекту з боку компанії-підрядника Олександр Могилевський.

За словами представника компанії-підрядника, аби не затягувати строки зі створення нового баскетбольного поля, роботи з демонтажу старого прошарку радять зробити батькам та працівникам школи самостійно.

"Чесно кажучи, там тільки потрібно акуратно порізати існуюче м'яке покриття по склеєних швах та закатати в рулони. Це робота для 4 дорослих людей на 1 день, а для 16 – на 4 години", – каже Олександр Могилевський.

Вся складність ситуації полягає у тому, що здійснити ремонтні роботи необхідно до кінця 2018 року – поки будуть доступні бюджетні кошти, виділені цього року. В інакшому випадку проект може залишитися нереалізованим, взагалі.

Отримати відповідний коментар з боку Шевченківської РДА та районного Управління освіти, щодо того, як взагалі була допущена така помилка, хто займався розробкою покрокового переліку робіт та як наразі швидко вирішити даний колапс, нам поки що так і не вдалося. Обов'язковою умовою з їхнього боку був позначений надісланий відповідний запит, який ми, в свою чергу, практично одразу ж і відправили.

Ще одне питання, на яке ми теж вимагаємо у запиті відповіді, це – на що саме були витрачені 19 тис грн, які за словами керівника апарату Шевченківської РДА Віталія Царана, вже були виділені на реалізацію проекту № 501, у той час як роботи ще навіть не були розпочаті. Тож подробиці історії читайте у подальшому на сайті Знай.ua.

Нагадаємо, раніше ми писали, що "Громадський бюджет" загрожує обернутися скандалом, адже обіцяні школам мільйони чиновники вирішили "зекономити".

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що нардеп розповів, як Кличко висмоктує гроші з киян.

Також портал "Знай.ua" писав, що український уряд сформував проект держбюджету на 2019 рік.

Автор: Майя Радуга