З Житомирської області прийшли вельми сумні новини. Там з батьківської мисливської рушниці застрелився 13-річний хлопець. Співробітники Нацполіції підтвердили, що підліток скоїв суїцид. Однак про справжні причини самогубства хлопця поки мало що відомо.

Про цю історію стало відомо завдяки повідомленням місцевих ЗМІ.

За інформацією журналістів й копів, 13-річний Артем зник ввечері, 4 липня. А після зникнення хлопця стало відомо і про зникнення гвинтівки. Друзі та рідні підлітка відразу запідозрили недобре і кинулися на пошуки.

Приблизно о пів на восьму вечора на мобільні телефони родичів і друзів з телефону Артема почали надходити sms-повідомлення, в яких було всього одне слово: "Прощавай".

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Хлопчика шукали всю ніч і знайшли тільки вранці на околиці села Майстров. На жаль, мертвого. У школяра було прострелено голову, поруч лежали мисливська рушниця і мобільний телефон. У самогубстві 13-річного Артема не було жодної логіки. Він з благополучної сім'ї, у нього хороші батьки, два рідних брата. І в школі він вчився добре, і друзі у нього були. Ніщо не віщувало біди.

Поліція, скріншот: YouTube
Поліція, скріншот: YouTube

Поліцейські поки дуже обережно говорять про причини самогубства школяра: "Ми перевіряємо інформацію про те, що хлопець міг бути учасником однієї з так званих "груп смерті". Принаймні, в історії браузера телефону школяра було знайдено посилання на сторінку в соцмережі, де мова йде саме про "групи смерті". Хлопчик був зареєстрований у цій групі не під своїм прізвищем. Тому ми поки не можемо стверджувати, що акаунт у тій "групі смерті", яку ми виявили, належить саме йому".

Бабуся Артема розповіла журналістам, що останні кілька років хлопець висловлював намір піти з життя. Більш того, в цій родині це вже не перший самогубець. 10 років тому наклав на себе руки рідний дядько школяра.

Не варто також забувати, що в Україні "групи смерті" активізувалися приблизно в 2013 році. У той час у соцмережах почали з'являтися згадки про "Синього кита" або "Будинок тиші". Найчастіше інформація про "групи смерті" була забороненою в Україні соціальній мережі "ВКонтакте".

Підлітків заманювали в ці сумнівні групи. Спочатку під будь-яким постом в соціальній мережі міг з'явитися коментар, типу: "Я люблю Синього кита". Це робилося так часто, що підлітки мимоволі починали цікавитися, що це за загадковий "Синій кіт".

Поліція / фото: Инфоматор
Поліція / фото: Инфоматор

Знайти "групу смерті" не складало жодних труднощів. Достатньо було написати на своїй сторінці фразу "Синій кит" з хештегом, і через деякий час куратор сам починав писати своєму підопічному. І починалася страшна і дуже небезпечна гра. Як правило, підлітки, вже знаючи, що у фіналі цієї гри повинна бути смерть учасника, вважали це жартом. У будь-якому випадку дуже багато учасників цієї гри, яким вдалося вирватися, потім казали: "Я був переконаний, що до смерті не дійде. Думав, що це просто спеціально так підігрівають інтерес. Зрештою, що може зі мною зробити, якщо я не хочу вмирати?".

Але насправді куратори добре знали психологію підлітків. В гру поступово втягували. Спочатку потрібно було зробити щось майже звичайне. Наприклад, порізати руку ножем до крові і вислати куратору відео. Далі завдання ставали все складніше і небезпечніше. А якщо підліток збирався вийти з гри, йому починали погрожувати розправою над родичами. Мовляв, ми знаємо, де ти живеш, де працюють твої батьки, до якої школи ходить твоя молодша сестричка. Підліток в той час вже був настільки оброблений психологічно, і не був не спроможній зрозуміти, що цю інформацією куратор має не через якісь надздібності. Адже інформацію про своїх близьких підліток вільно чи мимоволі викладає в інтернет, розміщує на своїх сторінках в соцмережах.

На жаль, в Україні багато випадків підліткового суїциду. Дуже часто підтверджується, що підліток, який скоїв самогубство, знаходився в одній з "груп смерті".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, під Києвом зникла 14-річна красуня, батьки не сплять другу добу: "Куди вони всі йдуть?".

Як повідомляв Знай.uа під Львовом тиждень шукають зеленооку жінку: "Бачили її щодня…".

Знай.uа писав, під Києвом зникла дівчинка з татуюванням серця – прикмети і фото юної бунтарки.