Фахівці Університету Пердью провели ряд досліджень, які показали, що кукурудзяні волокна допомагають сформулювати і стабілізувати щільність жіночих кісток в підлітковому віці і постменопаузі відповідно.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПро це повідомив портал "naked-science".
Як виявилося, хоч харчові волокна не перетравлюються ендогенними секретами шлунково-кишкового тракту, але все ж допомагають стимулювати зростання мікрофлори товстого кишечника. Такі волокна містяться в горіхах, хлібі з пшеничного борошна, сушках та інших продуктах.
У новому дослідженні вчені виявили, що один з видів харчових волокон, а саме кукурудзяне, здатне розщеплюватися на жирні кислоти короткого ланцюга і формувати кісткову тканину.
Фахівці провели два експерименти - за участю 14 жінок у постменопаузі та 31 дівчини-підлітка.
Жінок розділили на 3 групи, які вживали щодня 0, 10 і 20 грамів водорастворимого кукурудзяного волокна відповідно протягом 50 днів. Медики аналізували втрату маси за рівнем ізотопу кальцію 41Ca. Згідно з результатами, утримання кальцію в організмі жінок, які вживали 10 і 20 грамів волокон, склало 4,8 і 7%.
Другий експеримент провели на дівчатах-підлітках. Їх теж розділили на 3 групи. Дослідження тривало протягом 3 тижнів. Поліпшення засвоюваності кальцію для груп, які брали 10 і 20 грамів волокон, склало 12%.
Вчені прийшли до висновків, що за рік такої дієти, обсяг кісткової тканини у випробовуваних міг би подвоїтися.
Читайте також: Чим корисний денний сон
Як повідомляв портал "Знай.UA", раніше вчені вивели кілька правил, які допомагають продовжити життя.