Зовсім скоро усі християни світу святкуватимуть світле свято Великодня. Для того, щоб ваше свято пройшло на найвищому рівні, а ваші гості були приємно здивовані вашими стравами, портал "Знай" пропонує вам 3 небанальних великодні страви з різних куточків світу, які неодмінно прикрасять ваш стіл.

Пасхальна закуска – гриль-мікс

Виходити з посту слід поступово. Не можна багато їсти яєць і паски. Тому закуски для святкового обіду варто зробити максимально легкими – наприклад, поєднуючи м'ясо або морепродукти з овочами. Овочі допоможуть білковій їжі швидше перетравитися та простимулюють роботу ШКТ. Експериментуйте з інгредієнтами – замість ковбасок можна взяти відварне куряче філе, замість чилі – солодкий перець або томати, а з креветками поєднувати свіжі овочі.

- 300 г ковбасок по типу чорізо
- 4 свіжих перці чилі
- 400 г креветок
- оливкова олія
- 3 зубчики часнику
- 2 лайми
- сіль
Попередньо замочити дерев'яні шампура, якщо будете готувати в духовці. Якщо на вугіллі – взяти звичайні шампура. Часник розчавити і дрібно порізати, перемішати з соком лайма та невеликою кількістю масла. Змастити заправкою креветки і чилі та дати постояти 25 хвилин, періодично перемішуючи. Порізати чорізо: якщо тонкі ковбаски – середніми шматками, якщо більша ковбаса – нарізати порційними кубиками. Нанизати на одні шпажки поперемінно чорізо і порізаний чилі, інший варіант – креветки у маринаді і чорізо. Запікати у духовці під грилем 10-13 хвилин, на вугіллі – 3-5 хвилин.

Основна страва Великодня- яловичина в вині

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Простий рецепт для великої родини – шматок м'яса, кілька пляшок вина та пучок ароматної зелені. Підготовка займає 5 хвилин, приготування – 5-7 годин. Якщо ви впевнені у своїй техніці – таке м'ясо можна залишити нудитися на ніч, а на ранок вийде ніжна страва з густим винно-трав'яним соусом.

- 3-3,5 кг яловичини (один великий шматок)
- 2 пляшки червоного вина
- 15 зубчиків часнику
- пучок розмарину
- сіль
У велику форму для запікання викласти м'ясо одним шматком, додати роздавлені зубчики часнику, розмарин та посолити. Залити вином, накрити кришкою і готувати в духовці при температурі 140 С від 4 до 7 годин. М'ясо вбере вино і аромат трав і часнику, а рідина увариться в густий ароматний соус.

Великодній десерт – пряне печиво

Таке печиво нескладно готувати, йому легко надати будь-яку форму, до того ж можна експериментувати з ароматними прянощами. Для глазурі вибирайте "великодні кольори" – червоний, зелений, синій, жовтий.

- 1 склянка цукру
- 2 ст.л. гарячої води
- 2 ч.л. винного оцту
- 2 яйця
- 2 ч.л. соди
- 5 склянок борошна
- 200 грам вершкового масла
- 1 чайна ложка меленого імбиру
- 1 стакан рідкого меду
- ½ чайної ложки свіжомеленого чорного перцю
- 1 чайна ложка солі
- ½ чайної ложки меленої гвоздики
для глазурі:
- 1 яєчний білок +180 г цукрової пудри + сік ½ лимона + трохи харчового барвника
Змішати борошно, соду, сіль і спеції. Вершкове масло попередньо дістати з холодильника, щоб воно розм'якшилося. У великій мисці розтерти масло з цукром до кремової однорідної маси, влити мед та додати яйця. Замісити тісто, додати воду і оцет, ще раз ретельно перемішати і ввести суху суміш борошна і прянощів. Замісити ще раз тісто. Розділити тісто на 3-4 частини, загорнути в харчову плівку і залишити в холодильнику мінімум на 1-2 години.

Духовку розігріти до 180 С. Розкачати тісто завтовшки ½ сантиметра. Вирізати фігурні яйця і викласти їх на деко. Випікати 15-20 хвилин.

Читайте також: Від чого слід утриматися в день Страсної п'ятниці

У цей час білок для глазурі збиваємо в мисці, змішуємо з цукровою пудрою і соком лимона. Добре збиваємо до однорідності. Розділити на кілька частин і змішати кожну з невеликою кількістю харчового барвника.

Пензликом розмалювати гаряче печиво. Зверху на глазур можна "приклеїти" різнобарвні посипки для випічки.