Біографія
Савелій Лібкін народився 28 вересня 1961 року в Одесі.
Знак зодіаку: Терези
Народився в рік Металевого Бика
Національність: єврей
Віросповідання: іудей
Розмовляє російською, українською, англійською
В які саме скандали потрапляли ресторани знаменитого одесита? Чому він почав кар'єру в Росії, відразу ж після початку війни і яким чином знайшов гроші на перший бізнес? - Відповіді в цій статті.
Сім'я
Згідно з офіційною інформацією, Савелій Лібкін є істинним сім'янином і багатодітним батьком. У знаменитого ресторатора п'ятеро дочок. Старша дочка на ім'я Юлія народилася в 1987 році і отримала престижну освіту в Сполученому Королевстві. На даний момент на постійній основі проживає і працює на території Японії. Одружена з японцем.
Друга дочка на ім'я Ніколь зараз проживає в Австрії. Крім того, у Лібкіна є молодші дочки Софія і Мія, який проживають разом з матертью в Києві.
Всі діти Лібкіна - від різних жінок. Ресторатор має бурхливе особисте життя і багато разів одружувався. Перша дружина - Римма. Шлюб був укладений в 1985 році. Разом з Риммою Лібкін завів першу дитину і перший бізнес.
Друга дружина Олена - колишня колега по роботі. Жінка була фахівцем з набору персоналу в ресторанній сфері та народила Лібкіну дочку Ніколь.
Третя дружина на ім'я Лілія народила йому дочок Софію і Мію. Жінка - уродженка Одеси, але зараз разом з дочками живе в столиці.
Згідно численним чуткам. Лібкін також знаходився у відносинах з Анастасією Даугуле - ведучою каналу Інтер. На даний момент вони не в парі, але згідно з особистими запевненнями, залишилися друзями.
Освіта
Знаменитий ресторатор Савелій Лібкін - професійний кухар. Випускник Одеського кулінарного училища, а пізніше отримав диплом технікуму общестенного харчування.
Кар'єра і бізнес
Як і милліони однолітків, Лібкін пройшов строкову службу в радянській армії, після чого почав кар'єру
Перший час працював м'ясником на одному з одеських ринків. Після - став завідувачем виробництвом.
У період з 1981 по 1983 року - працював м'ясником в престижному ресторані Фонтан і відповідно до власних запевнень, заробляв великі на той час гроші - 10 рублів в день, а також отримував безкоштовний продуктовий набір.
У 1983 - 1984 роках працював в кафе Весна, а з початком кооперативного руху заснував власний бізнес.
Перший проект Лібкіна - фабрика по виробництву полуфабрікатів. Там він також займався поставками продуктів та виробництвом випічки.
Перший власний заклад Лібкіна - одеський ресторан Драйв-Ін. Проект він реалізував разом з давнім партнером Юрієм Колесником. Згідно власним запевненням, разом з партнером, він нібито створив нову концепцію громадського харчування.
Драйв-Ін починався як сервіс з виготовлення та доставки піци клієнтам, а після перетворився в авто-ресторан, в якому клієнти їли страви прямо у власних авто.
У той період почали ходити чутки про тісні зв'язки Лібкіна з бандитами, яких він особисто називав меншою проблемою, ніж правоохоронців.
У 1995 році Лібкін відкриває другий ресторан під назвою Пан Піца. У 1998 році Савелій розширює бізнес і засновує в Одесі ресторан Стейкхаус і Грінвіч-кафе, яке довелося закрити в 2005 році через нерентабельність.
У 2000 році Лібкін відкриває перший ресторан за кордоном - в чеській Празі. Заклад, пізніше назване Cafe La Veranda, позиціонувалася як екологічно безпечний, оскільки всі продукти для нього він купував у місцевих фермерів.
З 2002 році Лібкін займається розширенням і реконструкцією закладу Стейкхаус, відкриває новий заклад під назвою Стейкхаус. М'ясо та вино. Тоді ж він створює з власного бренду Пан-Піца одну з перших ресторанних франшиз в Україні.
У 2004 році Лібкін відкриває ще один знаменитий заклад в Одесі - Дачу. Тоді ж він створює власну ресторанну фірму Ресто.
У 2005 році Савелій відкриває заклад Компот, яке в літній сезон в Одесі приймає до 2,5 тисячі гостей.
У 2008 році Лібкін створює власну кулінарну школу, а в 2009 - школу кулінарії для дітей.
У 2012 році Савелій знову відкриває новий ресторан. Заклад під назвою Tavernetta пізніше було відзначено нагородою The Leaders Club International за найкращу ресторанну концепцію в Україні.
У 2015 році відкриває київський Компот, що раніше прославив Лібкіна в Одесі. У 2016 році одесит відкриває в столиці закладом Риба в вогні. Крім того, успіхом користується інша франшиза Лібкіна - Стейкхаус, що привертають любителів класичної кухні.
Відзначимо, що всі київські заклади Лібкіна знаходяться в центрі Кіевеа і мають статус одних з найбільш статустних, дорогих і пафосних місць столиці.
Незважаючи на успіх в столиці, Лібкін досі найбільше відомий і впливовий саме в рідній Одесі, де він є місцевою знаменитістю і одним з найбільш шанованих бізнесменів.
Крім власного бізнесу, Лібкін захоплюється літературою. Є успішним автором, твори якого розходяться солідними тиражами. Під його ім'ям вийшли книги Моя Одеська кухня і Одеській застілля від Привозу до Дерибасівської.
Компромат і чутки
Савелій Лібкін відзначився як один з бізнесменів, які ведуть бізнес на території країни-агресора. Примітно, що свій перший російський ресторан Лібкін відкрив в 2015 році - в самий розпал українсько-російської війни. Московський компот облюбували багато представників російської владної еліти.
Відзначимо, що російський бізнес Лібкін великого успіху не приніс. Ресторан був закритий ще в 2019 році.
Лібкін продовжив спроби завоювати Росію в 2016 році, коли став вести один з розважальних проектів на великому російському каналі.
Лібкін потрапив в заголовки скандальних ЗМІ в 2015 році, коли в мережу потрапили документи, які доводять, що його ресторан Дача був побудований на території державного санаторію імені Чкалова.
Автори скандального розслідування стверджували, що Савелій використовуючи хабарі, загрози і махінації зумів оформити частину території санаторію для будівництва на ній нового закладу.
Пізніше з'явилася інформація про те, що Савелій Лібкін також причетний до знищення історичних пам'яток. Зокрема, він нібито винен у руйнуванні старовинного корпусу того ж санаторію імені Чкалова.
Спірна репутація у Лібкіна і серед рідних одеситів. У коментарях під одним з інтерв'ю знаменитого ресторатора можна знайти чутки про те, що він представник бандитської еліти Одеси 90-х, а його вплив і гроші отримані злочинним шляхом.
Багато коментаторів також називають його жадібною, цинічною і злою людиною. Також є скарги на те, що в його ресторанах недостатньо хороший сервіс, не смачна їжа і завищені ціни.
Фотографії
Відео
Посилання
Ссылка на страницу Саввы Либкина в Фейсбук.