Ми звикли, що куштувати треба тільки те, що смачно – навіть якщо знаємо, наскільки той чи інший продукт шкідливий, все одно обираємо за старою звичкою. Та чи так це безпечно насправді?
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяКонсервантам – ні
Нещодавно спеціалістам з Інституту регенеративної медицини вдалося з'ясувати, чому консерванти так шкідливі для організму, попри те, що вони продовжують термін придатності продуктів. Як виявилося, товари із консервантами небезпечні тим, що вони порушують гормональний фон організму людини, що в підсумку провокує ожиріння.
Зокрема, вчені досліджували добавку Е321 (зберігає в продуктах поживні речовини і смакові якості) і кислоту PFOA (входить в упаковку продуктів) і зробили висновок, що їх дія викликає ушкодження гормонів, що пов'язують кишечник і мозок, наслідком чого є несвоєчасне сигнал про насичення.
А якщо людина не розуміє, коли настає відчуття насичення, зростає ризик переїдання. Тобто, чим менше термін придатності продуктів, тим менше вони містять консервантів та інших шкідливих речовин.
Таблиця харчових добавок
Харчові добавки
природні, ідентичні природним або штучні речовини, самі по собі не вживаються як харчовий продукт або звичайний компонент їжі. Вони додаються у харчові продукти з технологічних міркувань на різних етапах виробництва, зберігання, транспортування готових продуктів з метою поліпшення або полегшення виробничого процесу або окремих його операцій, збільшення стійкості продукту до різних видів псування, збереження структури і зовнішнього вигляду продукту або навмисної зміни органолептичних властивостей.
Популярні новини заразПенсіонерам приготували доплати: хто отримає надбавку до пенсії понад 2 тисячі гривень Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання Плюс 2361 грн на картку щомісяця: хтось із пенсіонерів у 2025 році отримає солідний бонус Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валютиПоказати ще
Найчастіше позначаються кодами "Е" та трьохзначними номерами. В українському законодавстві сфера використання харчових добавок регулюється відповідно до Закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів”, а контроль над виробництвом та застосуванням харчових добавок покладено на Державну санітарно-епідеміологічну службу України та Міністерство охорони здоров’я України.
Небезпечні харчові добавки
Барвники: 102, 104, 107, 110, 122-124, 127-129, 132, 133, 142, 151, 155, 160b.
Консерванти: 200-203, 210-213, 220-225, 228, 249-252, 280-283, 310-312, 319-321.
Згущувачі: 407.
Підсилювачі аромату: 620-625, 627,631,635.
Штучні замінники цукру : 950-952, 954-957.
Важливо! Часте споживання харчових продуктів, що містять вищеперераховані харчові добавки, сприяє розвитку хвороб шлунково-кишкового тракту таких як: гастрит, виразка шлунку та 12-палої кишки, холецистит та жовчнокам’яна хвороба; алергійних реакцій, зокрема, бронхіальної астми; хвороб серцево-судинної системи, сечокам’яної хвороби та утворенню злоякісних пухлин.
Дивіться: як виявити небезпечні харчові добавки?
Як повідомляв портал "Знай.ua", астрологи розповіли, які знаки зодіаку взагалі не вміють кохати.