Ми звикли, що куштувати треба тільки те, що смачно – навіть якщо знаємо, наскільки той чи інший продукт шкідливий, все одно обираємо за старою звичкою. Та чи так це безпечно насправді?

Консервантам – ні

Нещодавно спеціалістам з Інституту регенеративної медицини вдалося з'ясувати, чому консерванти так шкідливі для організму, попри те, що вони продовжують термін придатності продуктів. Як виявилося, товари із консервантами небезпечні тим, що вони порушують гормональний фон організму людини, що в підсумку провокує ожиріння.

Зокрема, вчені досліджували добавку Е321 (зберігає в продуктах поживні речовини і смакові якості) і кислоту PFOA (входить в упаковку продуктів) і зробили висновок, що їх дія викликає ушкодження гормонів, що пов'язують кишечник і мозок, наслідком чого є несвоєчасне сигнал про насичення.

А якщо людина не розуміє, коли настає відчуття насичення, зростає ризик переїдання. Тобто, чим менше термін придатності продуктів, тим менше вони містять консервантів та інших шкідливих речовин.

Таблиця харчових добавок

Харчові добавки

природні, ідентичні природним або штучні речовини, самі по собі не вживаються як харчовий продукт або звичайний компонент їжі. Вони додаються у харчові продукти з технологічних міркувань на різних етапах виробництва, зберігання, транспортування готових продуктів з метою поліпшення або полегшення виробничого процесу або окремих його операцій, збільшення стійкості продукту до різних видів псування, збереження структури і зовнішнього вигляду продукту або навмисної зміни органолептичних властивостей.

Популярні новини зараз

Харківський медик назвав головні труднощі в боротьбі з пандемією: "40 людей замість 12"

Головне за ніч: українка сіла на 8 років після виклику "103", "ліки" Алли Мазур від раку, загадкове зникнення у Києві та Лоліта-реперша

Вагітна українка із серцем воїна загинула на Донбасі і надихнула мільйони: "Була на сьомому місяці..."

П'ятирічний хлопчик виніс з палаючого будинку маленьку сестричку і повернувся за собакою: герою аплодує весь світ

Показати ще

Найчастіше позначаються кодами "Е" та трьохзначними номерами. В українському законодавстві сфера використання харчових добавок регулюється відповідно до Закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів”, а контроль над виробництвом та застосуванням харчових добавок покладено на Державну санітарно-епідеміологічну службу України та Міністерство охорони здоров’я України.

Небезпечні харчові добавки

Барвники: 102, 104, 107, 110, 122-124, 127-129, 132, 133, 142, 151, 155, 160b.

Консерванти: 200-203, 210-213, 220-225, 228, 249-252, 280-283, 310-312, 319-321.

Згущувачі: 407.

Підсилювачі аромату: 620-625, 627,631,635.

Штучні замінники цукру : 950-952, 954-957.

Важливо! Часте споживання харчових продуктів, що містять вищеперераховані харчові добавки, сприяє розвитку хвороб шлунково-кишкового тракту таких як: гастрит, виразка шлунку та 12-палої кишки, холецистит та жовчнокам’яна хвороба; алергійних реакцій, зокрема, бронхіальної астми; хвороб серцево-судинної системи, сечокам’яної хвороби та утворенню злоякісних пухлин.

Дивіться: як виявити небезпечні харчові добавки?

Як повідомляв портал "Знай.ua", астрологи розповіли, які знаки зодіаку взагалі не вміють кохати.