Спочатку борщівник - маленький і непомітний, але згодом це отруйна багаторічна рослина, що досягає 2-метрової висоти.

Біль, почервоніння та опіки - це те, що може чекати людини від зустрічі з цим небезпечним бур'яном.

"Може статися безпосередній набряк і оклюзія, зменшення просвіту дихальних шляхів – це небезпечний, загрозливий шлях для життя. Він може викликати анафілактичний шок, це вже теж треба лікувати екстрено, в умовах реанімації", - зазначає лікар-дерматолог Катерина Петровська.

У народі бур'яну дали назву "Помста Сталіна" зовсім неспроста. Потрапив борщівник до нас з Кавказу, а культивувати його і використовувати, як силос для тварин, наказав саме Йосип Сталін. Незабаром цей бур'ян перестали культивувати.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Втім заходів для знищення небезпечної рослини у нас не вжили. Тому зараз власники господарств змушені боротися з борщівником самостійно.

"Багаторазове викошування, боротьба з корінням, якщо ми говоримо про якісь дрібні угруповання, де можна поштучно боротися з кожною рослиною. Використання певної території під пасовище-найефективніший метод боротьби, тому що, коли листя небагато і худоба поїдає його з іншими рослинами - це не матиме шкоди", - стверджує заступник начальника Держекоінспекції Львівської області Василь Стрищак.

Викорчовувати борщівник радять в травні і червні, поки рослина не пішла в активне зростання. Втім, значно складніше його позбутися на негосподарських землях.

Найважливіше, при знищенні цього бур'яну - не торкатися стебла і листя. Якщо ж таке сталося, уражене місце слід заховати від сонця і ретельно промити водою. Якщо почалося печіння, набряк і свербіж – терміново звернутися до лікарів.

Нагадаємо, раніше Негайно викиньте ці вазони: топ 3 найнебезпечніших отруйних кімнатних рослин

Як повідомляє портал «Знай.иа» Запорізькі породіллі плачуть і чхають-пологовий будинок заростає небезпечним алергеном

Також «Знай.иа " писав, що Борщівник у спадок від Сталіна: навіщо отруйний бур'ян розмножили по всій Україні