Не дивлячись на те, що греки одруживались тільки на одній, життя гречанок було схожим на життя в мусульманських країнах. Гречанки жили на жіночій половині будинку і виходили в місто тільки в крайньому випадку, приховуючи обличчя завісою.

Але це було не найстрашніше. Лікарі тих часів зовсім не знали анатомію жінки. В цілому багато хвороб у жінок лікували так само, як і у чоловіків. Але все ж був нюанс.

Якщо чоловікам радили обов'язково додати до курсу лікування заняття гімнастикою, або бігом, або музикою, або співом, то для жінки це все вважалося негожим. А головною "гімнастикою" для жінки була праця по дому.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Винятком були спартанки. Жінки дуже багато займалися різним спортом. І в Спарті, і в решті Греції жінку з фізичною вадою, недосконалою фігурою, зіпсованим обличчям вважали винною в своєму стані - нібито воно відображає, в першу чергу, стан душі.

Що стосується жіночої анатомії, уявлення греків дуже дивне. Наприклад Аристотель вважав, що дівчинка - це недорозвинений в утробі хлопчик, у якого просто геніталії не вийшли нормально назовні. По суті дівчинки це дефективні хлопчики.

Як можна дізнатися з історії, відхилення від норми греки вважали знаком богів, якщо людина чимось не досконала по натурі своєї. Аристотель також вважав, що від природи у жінки менше зубів, і не знав, що піхва і уретра не єдині.

Тоді головним вченням було те, що в людині взаємодіють чотири рідини, тому лікуванні хворих було досить дивним. Так, жінкам з гіперменореєю - небезпечно рясними менструаціями - випускали кров.

Логіка була така: раз крові виходить багато, значить, її в надлишку в організмі, і зайву слід спустити. В результаті такого лікування виживали лише одиниці.

Також причини будь-якої хвороби, у жінок, вважали брак сексу. Вважалося, що жінки набагато емоційніше чоловіків і схиблені на сексі. Так що лікар міг прописати чоловіку хворої частіше її відвідувати, але при цьому навіть не малося на увазі, що дружині потрібен оргазм - головне, сам факт. А якщо йому набагато більше подобаються хлопці або суспільство гетер, завжди можна було купити якісно виконаний замінник зі шкіри. Вони були дуже популярні у грецьких дам.

Також в стародавній Греції вважали, якщо непомірний жіночий статевий інстинкт не задовольняти, то її матка почне блукати по організму. Блуканням же матки пояснювали передчасні пологи. Лікували в такому випадку просто: клали жінці на живіт трохи гною.

Греки вірили, що жіночий організм дуже любить нечистоти, і матка сама кинеться на потрібне місце, так би мовити, на запах.

Після викидня на ранніх термінах лікували не набагато краще: давали випити смажені екскременти мула, розмішані в вині.

Визначали вагітність також досить бридко: закладали в вагіну загорнуту в ганчірку цибулю. Якщо на ранок у жінки тягне цибулею з рота, значить, місце всередині ще не закрито розпухлою від вагітності маткою.

Другий не менш дивний спосіб - перед очима жінки розтирали червоний камінь, і якщо пил осідав на білки очей, жінка вважалася вагітної.

Греки винайшли чимало способів запобігання вагітності. Так щоб запобігти зачаттю, чоловікові рекомендували використовувати велику кількість мастила з оливкового і кедрового масла, а Аристотель вважав, що в неї потрібно додати ще й свинцю. Жінці ж радили після сполучення сісти навпочіпки і почхати.

А для самого процесу - якщо метою вагітність не була - вважалася хорошою поза наїзниці.

Більшу частину грецької історії лікарі не приймали пологи і не брали участь в них. Жінці доводилося народжувати або самостійно, або за допомогою повитухи. До лікарів зверталися тільки в разі, якщо пологи були важкі, і жінка була на грані смерті. Зазвичай вона все одно помирала, але лікар міг зробити кесарів розтин на захололому трупі і врятувати немовля.

Згідно з грецькою легендою, так народилася людина, яка навчилася у Афіни лікуванню і стала згодом богом медицини - Асклепій.

Варто відзначити, що жіночим організмом дуже цікавився Гіппократ. Він навіть знайшов у жінки клітор і назвав його "маленькою колоною".

Давньогрецький відомий лікар вважав, що хлопчики і дівчатка розвиваються у жінок в різних половинах матки, і по тому, дивляться соски вниз або вгору, можна визначити стать майбутньої дитини.

Цікаво, що лікарі-чоловіки не мали права оглядати пацієнток, тільки опитувати, але лікарів-жінок не було.

Але в історії Греції, залишила слід жінка на ім'я Агнодіка, яка пішла проти системи і вирішила стати лікарем. Вона вивчила медицину в Олександрії. Але для цього вона була змушена носити чоловічий одяг і обстригти волосся. Важливо, що для гречанки це була немислима дія, адже таку зачіску носили повії.

Так одного разу Агнодіка лікувала одну жінку, яка навідріз відмовилася допустити до себе лікаря. Тоді Агнодіка показала пацієнтці груди і жінка заспокоїлася, і Агнодіка змогла оглянути її і призначити лікування - до речі, таке, як призначали чоловікам, оскільки медицина в ті часи вже просунулася і відійшла від екскрементів.

Жінка одужала, але виявилася балакучою і видала секрет Агнодікі. Лікарі-чоловіки Олександрії подали на неї скаргу.

Однак під час суду натовп городянок підняли бунт проти суддів, називаючи їх ворогами жінок, і судді дозволили не тільки Агнодіці, але і будь-якій жінці відтепер вивчати медицину і займатися лікуванням. Правда, невідомо, чи скористався цим дозволом хтось після відважної афінянкі.

Нагадаємо, як надавали секс-послуги у християнській Європі.

Як повідомляв портал "Знай.uа" це найцікавіші факти про стародавніх греків, які вас здивують.

Також "Знай.uа" писав, як змінювалися еталони жіночої краси в різні епохи.