На дні Чорного моря археологам вдалося знайти найдревніший непошкоджений корабель.

Цю інформацію повідомило видання The Guardian у вівторок, 23 жовтня.

Судно вражає своїми масштабами - його довжина 23 метри, а під водою воно пролежало більше 2400 років.

На думку експертів, корабель був торговим і належав древнім грекам. Він оснащений щоглою, рулями, гребними лавками — все збереглося в цілості. Раніше зображення таких судів вчені бачили тільки на давньогрецькій кераміці.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Що ще відомо:

Головний дослідник проекту Чорноморської морської археології Джон Адамс заявила, що знахідка змінить уявлення вчених про суднобудування і мореплавання в стародавньому світі.

"Корабель, що зберігся неушкодженим на глибині більше двох кілометрів — це те, у що я б ніколи не повірила". Джон Адамс

Документалісти зняли фільм про затонулі в Чорному морі кораблі. Покажуть його вже 23 листопада в Британському музеї.

Як знайшли корабель:

Протягом трьох років дослідники проекту Чорноморської морської археології вивчали глибини Чорного моря. Вони намагалися зрозуміти тенденції впливу рівня води в морі на археологічні знахідки. За час досліджень було знайдено 60 затонулих кораблів, серед них були і дуже древні.

Нагадаємо, у японських берегів на глибині 40 метрів дайвери знайшли кам'яне ядро. Як вважають вчені, воно могло бути на борту іспанського корабля "Сан-Франциско", потонулого 1609 біля японського берега під час подорожі з Філіппін в Мексику.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", на південному сході Норвегії археологам вдалося виявити кладовище вікінгів і похоронний 20-метровий корабель на глибині півметра. Як розповіли дослідники, корабель був знайдений за допомогою спеціально створеного георадара.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що буквально нещодавно українська науково-дослідна експедиція знайшла в північно-західній частині Чорного моря затонулі судна і літаки.