Маріанська западина - найглибше місце на нашій планеті і мабуть найзагадковіше. Головну "скриньку таємниць" Світового океану відкрили приблизно в кінці XIX століття. А назву свою ця абсолютна глибина отримала завдяки Маріанським островам, які знаходяться поруч.

Маріанську западину почали досліджувати англійці. У 1872 році у води Тихого океану зайшов вітрильний корвет "Челленджер" з науковцями і прогресивним обладнанням тих часів.

Схили її круті, в середньому близько 7—9°, а дно — плоске, шириною від 1 до 5 кілометрів, і розділене порогами на кілька замкнутих ділянок. Тиск на дні Маріанської западини досягає 108,6 МПа — це більш ніж в 1100 разів більше звичайного атмосферного тиску.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Досі на дно Маріанської западини спускалися лише дві людини: учені вважають, що там, на неймовірній глибині в 11 000 метрів ховається невідома людині життя. І цю гіпотезу вже підтверджували.

Першими сміливцями, які наважилися зануритися на "дно Землі", стали лейтенант ВМС США Дон Уолш і дослідник Жак Пікар. Занурювалися вони на батискафі "Трієст", який побудували в однойменному італійському місті. Досить важку конструкцію з товстими 13-сантиметровими стінками занурювали на дно цілих п'ять годин.

Перші достовірні зйомки з дна Маріанської западини доставив на поверхню автоматичний зонд Nereus. До цього моменту вважалося, що на такій глибині здатні виживати лише найпростіші створіння, але на записах зонда вчені з подивом виявили кілька видів дивних, не схожих на своїх побратимів восьминогів, гігантських морських зірок і довгих черв'яків.

Крім того, у минулому році дослідники змогли добути кілька креветок з самого дна западини. Виявилося, що їх тіла просочені радіацією — звідки вона там поки не відомо.

У 2012 році група японських вчених підняла на поверхню величезний зуб, який імовірно належить мегалодону (Carcharodon megalodon). Хто знає, може гігантська доісторична акула і сьогодні ховається в цих темних, недоступних людині глибинах.

Адже в 1918 році австралійські ловці омарів розповідали про прозоро-білу рибину близько 30 метрів в довжину, побачену ними в морі. За описом вона схожа на прадавню акулу, яка виросла в морях 2 мільйони років тому.

Нагадаємо, загадкова морська істота з'явилася на узбережжі Індонезії. На страшних кадрах видно величезних розмірів роздуту тушу червоного відтінку, яку омиває вода на березі острова Серам в Індонезії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці міфічні створіння існували насправді.

Також "Знай.uа" писав, українська науково-дослідна експедиція знайшла у північно-західній частині Чорного моря затонулі судна і літаків.