Історія знає чимало зловісних і навіть страшних сторінок. Так у Голландії над кожним володарем висить спогад про страшну смерть прем'єр-міністра Яна де Вітта та його брата.

Відомо, що у голландців були три проблеми: їх територію багаторазово намагалися відняти англійці, іспанці і море. Розташування земель нижче рівня моря, яке постійно опускалося, змушувало збільшувати дамби.

Складні відносини з іспанцями і англійцями призвели до того, що одним з двох правителів голландських земель була людина, яка представляла іспанську корону, і до моменту кривавих подій навколо Яна де Вітта це був онук англійського короля Карла I і в майбутньому сам король Англії.

Другим правителем був великий пенсіонарій або прем'єр-міністр. Цю посаду обіймав Ян де Вітт. Зазвичай намісник і прем'єр-міністр не дуже ладнали, оскільки представляли протилежні інтереси двох еліт - військової і купецької.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Ян де Вітт успішно правил на своїй посаді близько двадцяти років, відстоюючи торгові і суверенні інтереси Голландії. За цей час країна пережила дві війни з Англією, але де Вітт залишався улюбленцем народу.

Він відмінно орієнтувався в питаннях права і економіки, це дозволяло йому проводити найтоншу політику, балансуючи між погрозами і можливостями. Коли була можливість, де Вітт завжди уникав воєн. При ньому країна пережила економічний і культурний розквіт: за часів де Вітта творили Рембрандт і Вермеєр.

Коли з'явилася ідеальна можливість де Вітт скасував посаду намісника. Прихильники Вільгельма III довго домагалися її відновлення.

Однак 1762 став часом лих для народу Голандії. На країну одночасно напали англійські і французькі війська. Вони виявилися підготовлені куди краще голландських і, виграючи бій за боєм, захоплювали і область за областю. У паніці частина голландців закликала Вільгельма III знову стати намісником і очолити захист країни.

Закликати Вільгельма головнокомандувачем де Вітту довелося, скріпивши серце. Коли принца поставили на посаду намісника, де Вітту довелося ще й піти у відставку - оскільки народ однозначно висловив йому свою недовіру.

А щоб затримати французів, довелося зруйнувати дамби і дати моря затопити частину земель. Так країна позбулася врожаю і частини домашньої птиці. Настав голод. Нород повний люті і жаху шукав винних. І, звичайно ж, знайшов.

У серпні 1672 року у в'язницю в Гаазі помістили брата де Вітта, Корнеліса, звинувативши його в змові з метою вбивства Вільгельма III.

Коли Ян приїхав провідати брата, охорона спішно покинула в'язницю під безглуздим приводом. Тим часом натовп прихильників Вільгельма зібралася під вікнами. А далі пішла на штурм в'язниці.

Без охорони проникнути всередину не склало труднощів. Яна і Корнеліса вбили, буквально голими руками. Їх трупи винесли на вулицю, і почалася страшна оргія.

Шматки м'яса і внутрішні органи вбитих перекидали один одному, підсмажували і з'їдали, пригощали вуличних собак.

Трупи де Віттів підвісили догори ногами - точніше, те, що від них залишилося. А сполучені лахміттям м'яса скелети ще кілька днів дочищали ворони.

За чутками, невідомих, як було заявлено офіційно, убивць Вільгельм потім щедро нагородив.

Далі історія всім відома, Вільгельму вдалося відбити французів, а після він ввів війська в Англію і став королем - по праву крові і завдяки шлюбному союзу з дочкою короля Якова II.

Але вдячні голландці поставили пам'ятник Де Віттам.

Нагадаємо, як гонитва за вічною молодістю перетворила графиню у втілення диявола.

Як повідомляв портал "Знай.uа", народ таврував Маргариту Маульташ, як найпотворнішу жінку в світі.

Також "Знай.uа" писав, як нічний метелик винищила десятки дітей.