Нові дослідження світових вчених допомогли встановити справжню прихильність жителів стародавнього Єгипту до кішок. Відомо, що недавно археологи розкопали поруч з Каїром на давньому місці Сакарри гробницю, якій 4,5 тисяч років, і виявили в ній безліч забальзамованих тварин. Про це повідомляють зарубіжні ЗМІ.

Раніше археологи, що проводили розкопки древніх пірамід, неодноразово разом з різними скарбами, що оточували труну царя, знаходили муміфікованих кішок, які вважалися добрими провідниками великих правителів у царство мертвих.

Як повідомляють фахівці, про кішок згадувалося в єгипетських рукописах близько 5 тисяч років тому. В ті часи вони вважалися "священними" тваринами.

А все тому, що вони були незамінними помічниками: берегли урожай, позбавляючи поля і комори від отруйних змій і гризунів. Жителі давніх часів приписували кішкам неймовірні здібності. За рукописами мандрівників з Риму єгиптяни долали великі відстані, заради того щоб гідно поховати своїх тварин.

Популярні новини зараз
Київстар відреагував на безмежні питання щодо підвищення тарифів: "Довго утримувався від цього..." Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

До кішок, які жили у палацах фараонів, ставилися з найбільшою пошаною, а в день, коли вони вмирали, оголошувався семидесятиденний траур і сам фараон, згідно загальноприйнятої традиції, в данину поваги обрізав собі брови.

Кішки в історії Єгипту часто ототожнювалися з Ра. Ймовірно, такої честі вусаті жителі найдавнішого держави були удостоєні завдяки будовою очей.

Мешканці Єгипту поклонялися богині Бастет, зображаючи її в образі кішки. Подорожні виготовляли маленькі фігурки тварин і зберігали в будинку як оберіг.

Існував досить значний культ богині – кішки Бастет (Баст), що вважалася також уособленням сонячного і місячного світла. Богиню зображували як жінку з котячою головою або у вигляді левиці. Бастет вважалася дочкою Осіріса і Ісіди. Їй присвячувалися молитви.

Нагадаємо, в епоху фараонів Давнього Єгипту роль священних тварин виконували чи не найбільш відразливі і страшні істоти на планеті – нільські крокодили. Бог Себек, якого зображували як людину з головою крокодила – один з найдавніших і основних богів єгипетського пантеону.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Єгипті, в некрополі Саккара під Каїром археологи виявили древні унікальні поховання. За словами вчених, знахідка, вік якої може досягати 6 тисяч років, відкриває нові загублені сторінки єгипетської історії.

Також "Знай.uа" писав, знахідкою порадували археологи в єгипетському місті Луксор, де при розкопках виявили гробницю з муміями 13 століття до нашої ери. У гробниці знаходяться мумії жерця та його дружини, декоративні саркофаги, тисяча статуеток, кольорові малюнки, що зображують сім'ю фараонів, і інші цінності.