Він їй - вірші, вона - звіти кураторам з держбезпеки. Історія зради і кохання в сім'ї Володимира Сосюри може стати відмінним сценарієм для голлівудського фільму. Про це пише WAS.

Марія Данилова народилася у Ленінграді. Вона познайомилася з поетом, який був старший на 12 років, в Донецьку. Через кілька днів Марія отримала від Володимира пропозицію, і прожила з ним його останні роки.

За словами друзів Марія була інтриганткою і пліткаркою, могла викинути друкарську машинку чоловіка в палкій сварці. Підручники часто замовчують факт її роботи в НКВС, але слідча справа, яка зберігається в архіві СБУ розставляє всі крапки над "і".

Марію завербували в 1941 році в Росії і, за словами жінки, її готували для роботи в німецькій окупації. Вона нібито повинна була здатися німцям і стати подвійним агентом.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги
Показати ще

Однак, історики схиляються до версії, що справжньою метою Марії був саме чоловік, якого підозрювали у націоналізмі.

У Москві дружина запропонувала Сосюрі і його друзям прийняти сторону німців щоб дізнатися їх настрою. Він відповів, що "фашистам немає місця на Землі".

Схожа історія трапилася влітку 1947 року вже в Києві. В квартиру пари прийшов гість, який передав привіт від "бандерівської молоді" і запевнив, що про поета подбають за кордоном, якщо він вирішить покинути СРСР. Він заходив до них все літо, і продовжував би далі, якби Марія не здала молодого хлопця чекістам.

Як не дивно, одним з перших про секретну роботу Марії дізнався чоловік. Невідомо, чому, але поет залишився з дружиною. Про те, що він у курсі стеження, Данилова начальникам не повідомила. Зате розповіла про це своєму коханцеві Миколі Кравчуку, лікарю Степану Савченко і малознайомому чоловікові Григорію Михайловичу.

У 1948 році дружина поета робить фатальну помилку. У листі до голові Спілки письменників УРСР Олександру Корнійчуку вона визнала про своє сприяння спецслужбам. Вона пише, що в готелі "Театральнй" постійно стикається зі знайомими, яких вважають її коханцями. Вона просить розвіяти чутки. У 1949 Марію заарештували.

За "розголошення відомостей, що не що підлягають оголошенню, виготовлення і поширення листів антирадянського змісту" в серпні 1950 рік Марії присудили 10 років виправно-трудових таборів.

Нагадаємо, знайдено невідоме рукописне зібрання віршів сучасника Шекспіра.

Раніше Знай.ua повідомляв, історія хоробрості і люті перських амазонок.

Також Знай.ua писав, виявлена унікальна карта Речі Посполитої.