Щоденне використання парфумів звичний ритуал для кожної жінки. Ми ретельно підбираємо аромат, яким бажаємо доповнити свій образ і хоч якось, але в голову кожного з нас приходив питання Хто придумав парфуми? З чого почалася історія парфумерії?

Історія йде вглиб століть. Стародавні люди приписували ароматам божественну і магічну силу. Квітучою гілкою персика шамани виганяли з людини духів хвороби і зла.

Мало кому відомо, що перша згадка про спеціаліста в сфері хімії та парфумерії відноситься до ХІІ тисячоліття до нашої ери. Розповідь про парфюмера при царі Месопотамії написаний клинописом на глиняних дощечках. Найважливіше і дивовижне те, що цим парфумером була жінка.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Месопотамські клинописні таблички були першими письмовими згадками про те, що люди працювали з хімічними інгредієнтами. На жаль, сам рецепт духів Таппуті не зберігся, але вдалося знайти інший документ, створений трохи пізніше, в якому було згадка Таппуті і в якому стверджувалося, що рецепт складено вказівкам. Мова йшла про досить винахідливу ароматичну суміш, яка повинна була лікувати від проблем зі шлунком.

Таппуті (Tapputi), відома також як Таппуті-Белатекаллім, працювала зі своєю помічницею на ім'я Ніну. Разом вони експериментували з різними есенціями і інструментами. Судячи за збереженими даними, жінки були досить заможними, так як Таппуті, крім посади парфумера, виконувала також обов'язки палацового наглядача.

Відомо, що для своїх парфумів Таппуті використовувала різні квіти, масла, аїр, мірру, а також фільтровану і дистильовану воду. Всі ці пахощі далеко не завжди використовувалися для насолоди ароматом: ті часи ритуальні та медичні аспекти використання сильних запахів вважалися набагато важливіше всіх інших. Таким чином аромати не тільки радували, але й лікували.

Так, наприклад, аїр рослина з сильним пряним запахом - має наркотичні властивості. Крім того, вважалося, що ця рослина може відновлювати потенцію.

Мірру, а також суміші, де цей інгредієнт був ведучим, використовували для поховальних ритуалів. Ці пахощі були настільки сильними, що навіть зараз, через кілька тисячоліть, при відкритті месопотамських гробниць археологи змогли відчути запах пахощів.

На жаль, людству відомо сьогодні досить мало про роль освічених жінок в стародавній Месопотамії, проте той факт, що саме жінки займали таку важливу посаду, говорить багато про що.

Нагадаємо, дивовижні факти про велику Мата Харі.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, Лукреція Борджіа залишилася в історії як живе втілення розбещеності і підступності.

Також портал "Знай.uа" писав, дивовижну історію Туллії д’Арагони некрасивої куртизанки, яка стала філософом і поетесою.