Вченим вдалося підтвердити, що перед нами саме найстародавніша сукня в історії, знайдена в Єгипті. Був проведений радіовуглецевий аналіз, який показав, що виявлене на території Єгипту тарханськоє плаття є найдавнішим з відомих науці. Його вік становить від 5,1 до 5,5 тис. років. Про дослідженні розповіло видання Independent.

До всього іншого, вона досить непогано збереглася, що важливо для дослідників.

За словами вчених, з урахуванням віку, сукня знаходиться в прекрасному стані.

"Збережений одяг або його фрагменти – велика рідкість, тому тарханська сукня вважається унікальною", – каже дослідник Еліс Стівенсон (Alice Stevenson).

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Сам виріб має сірий колір і V-подібний виріз. Творці наділили його плісированими рукавами. Про те, як виглядав поділ, ми зараз можемо тільки здогадуватися, бо він не зберігся.

Як припускають дослідники, власницею сукні була жінка, яка жила в Стародавньому Єгипті в період Раннього царства. Першої династії, якщо бути точніше. У той час як столиці держави виступав місто Тинис. Першим правителем, що об'єднав Нижній і Верхній Єгипет, вважається фараон по імені Нармер.

До речі, щоб побачити чудову знахідку власними очима, можна відвідати лондонський Музей Вікторії і Альберта.

Зазначимо, що виріб було знайдено в 1913 році. Про те, наскільки ця знахідка важлива, стало відомо лише в 1977-му, після ретельного аналізу. Потім, вже в 90-ті роки, плаття відправили на експертизу, щоб детально з'ясувати його вік.

Раннім царством прийнято називати період єгипетської історії, який поклав початок існуванню сильної централізованої держави на цих територіях. Тривав цей період з 3120 за 2649 роки до н. е..

Цивільні споруди тих часів майже не збереглися, а якщо говорити про мистецтво, то про нього можна судити, зокрема, по гробницях царів. Тарханська сукня – одна з важливих артефактів, які розповідають про той час.

Варто відзначити, дослідники з Британського музею з використанням неінвазивного методу змогли встановити, що стародавні жителі Єгипту воліли яскраві кольору у своєму одязі.

Вченим вдалося відтворити первісний вигляд дитячої вовняної шкарпетки, яка відноситься до пізнього римського періоду в історії Стародавнього Єгипту.

Нагадаємо, у рукавиць не тільки довга, але і дуже захоплююча історія, яка налічує багато тисяч років і торкнулася як єгипетських фараонів, так і європейських буржуа.

Як повідомляв портал "Знай.uа", фата, що покриває голову нареченої на весільному торжестві — дуже давня традиція.

Також "Знай.uа" писав, хто і коли придумав каблук.