Про Альфреда Нобеля сьогодні знає практично весь світ. В основному завдяки знаменитій Нобелівській премії, яка вважається найбажанішим трофеєм для учених, письменників та політичних діячів.

Альфред Нобель дивував своїх сучасників суперечливим характером. Не всім було зрозуміло його парадоксальна поведінка.

Працюючи над вибуховими речовинами і сумішами, Альфред Нобель у той же час був затятим противником вбивств і насильства. Вчений бачив інше застосування своїм відкриттям, які допомагали б людям розвиватися, а не вбивати один одного.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Творець динаміту вважав, що якщо у противників буде однакова смертоносна зброя, то всі конфлікти припиняться самі собою. Але, на жаль, він помилявся.

"Мені б хотілося винайти речовину чи машину такої руйнівної сили, щоб всяка війна взагалі стала неможливою".

Так у 1867 році саме пацифіст Альфред Нобель запатентував динаміт.

У наступному році Нобель заснував заводи з виробництва динаміту в 11 країнах. Виробництво динаміту за кілька років зросло в сотні разів - якщо в 1868 році було вироблено всього 20 тонн, то через п'ять років - 4,1 тис. т, в 1875 році - 8 тис. т.

Деякі країни заборонили використовувати нітрогліцерин, так динаміт доводилося доставляти під видом посуду або скла.

Проте, на захист дослідника варто відзначити, динаміт використовувався не тільки для вирішення конфліктів і вбивств, його активно використовували у гірничодобувній промисловості та для прокладання залізничних шляхів.

Винахід Нобеля підштовхнув дослідників до експериментів з нітрогліцерином. З'явилися аналоги динаміту на основі вуглекислої магнезії, деревини з селітрою, деревно-паперової маси з содою.

У 1875 році Нобель здогадався змішати нітрогліцерин з колодієм, розчином на основі целюлози. Так він отримав гримучий холодець - желеподібний динаміт, більш безпечний в зберіганні.

Саме винахід динаміту зробив Нобеля мільйонером. Він помер в 1896 році. А весь свій нажитий скарб заповів для створення фонду, який щорічно вручає Нобелівські премії.

Динаміт активно використовувався аж до середини ХХ століття. Потім на зміну прийшли інші види вибухівки. На сьогоднішній день в обігу вибухових речовин у світі динаміт займає не більше 2%.

Нагадаємо, війна — безумовно, страшна подія у житті простих людей, так і цілої держави. Ми розповімо про винаходи, які сьогодні використовуються в повсякденному житті мільйонами людей, але були винайдені у воєнні роки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці імена великих людей, увічнені в речах.

Також "Знай.uа" писав, в Польщі вперше стали використовувати нафту для освітлення вулиць. Нафта надходила з району Карпат.