Португальські вчені помітили на стінах Старого собору міста Коїмбра, об'єкту зі списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, новий вид грибка. З'ясувалося, що він руйнує вапняк і зображення на ньому. Наукова стаття опублікована в журналі MycoKeys.

Як відомо, Старий собор Коїмбри (Sé Velha de Coimbra) - єдина в Португалії церква в романському стилі, яка добре збереглася з часів Реконкісти. Церкву в історичному центрі міста побудовано в XII-XIII століттях.

Старий собор Коїмбри

Вчений Жуан Труван з університету Коїмбри вивчав зразки, взяті з вапнякових стін капели Санта-Марія в церкві, на предмет чорних дріжджоподібних грибів, а потім їх колонізував.

Варто відзначити, що грибок не тільки повільно руйнує стіни, але й виробляє полісахариди, що прискорюють корозію. При цьому він може виживати в найважчих умовах, тому представляє особливу загрозу для пам'яток архітектури і мистецтва.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Завдяки філогенетичному аналізу вченим вдалося визначити, що грибок, зібраний зі стін собору, відноситься до нового виду, який назвали Aeminium ludgeri, для нього також довелося створити новий рід і нове сімейство (Aeminiaceae).

Старий собор Коїмбри

Уточнюється, що гриб відноситься до Capnodiales, родичі якого викликають чернь, грибкову хворобу рослин. За результатами дослідження, грибок не стійкий до високих температур, але непогано переносить високу концентрацію солі.

Вчені стверджують, що грибок міг потрапити у собор з вапняком, здобутим у прилеглих районах Ансан і Портуньюш. Такий вапняк використовувався при будівництві королівського госпіталю в іспанському місті Сантьяго-де-Компостела, але поки грибок цього виду виявлено тільки в Португалії і вважається ендеміком.

Нагадаємо, що в 1911 році в Хаварі (Єгипет) було виявлено незвичайну гробницю з мумією дитини. Дослідники з Північно-Західного університету працювали на тим, щоб розгадати деякі таємниці мумії, відомої як мумія Гарретта.

Як повідомляв портал Знай.uа, вперше про те, що міфічні циклопи могли існувати насправді, людство задумалося в кінці ХХ століття. Все змінила одна знахідка у США.

Також портал Знай.uа писав, що вчені змінили свою думку про те, що неандертальці були не надто розвиненою цивілізацією, а допомогли їм у цьому професійні спортсмени-метальники списа, які відтворили стиль полювання стародавніх людей.