28 січня виповнилося 60 років з моменту старту "групи Ігоря Дятлова" своїм трагічним лижним маршрутом.

Саме в цей день 1959 року 10 свердловських студентів покинули селище 2-го Північного рудника, яке входило раніше в систему Гулагу, де вони ночували в порожньому будинку.

Вранці цього дня учасник групи Юрій Юдін, у якого розболілася нога, попрощавшись з друзями, вирушив назад. І так залишився живий. Інших лижників більше ніхто живими не бачив.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Так ніч 2 лютого забрала життя нещасних молодих туристів. Причина їх загибелі залишається загадкою досі. Згодом місце трагедії отримало назву перевалу Дятлова. Про це повідомляє "Взгляд".

Відомо, що всі туристи були досвідченими лижниками, за два тижні група повинна була пройти на лижах 300 км. На північ Свердловської області і здійснити сходження на дві вершини Північного Уралу. Складність маршруту цілком укладалася в 3-ю найвищу категорію складності за градації турпоходів тих років.

Й досі слідство не дало ясних відповідей на те, що сталося. За 60 років з'явилося безліч теорій, припущень, багато як документальних книг, так і містифікацій. Але причини так і залишаються не розгаданими. Можливо, істина померла разом з дятловцями.

Коли студенти не повернулися, 22 лютого маршрутом висунулися 3 групи пошуковців, куди увійшли досвідчені альпіністи, слідопити, мисливці і військові під керівництвом полковника Ортюкова.

До групи підключилися й місцеві мисливці-мансі, які першими вказали на сліди туристів. Незабаром пошуковцям вдалося вийти і на сам табір.

26-27 лютого були знайдені перші тіла членів групи. Всіх знайшли тільки до початку травня, коли зійшов сніг. Цікаво, що вони були розташовані або по двоє, або поодинці на відстані сотень метрів один від іншого. Одягнені вони були також дивним чином - багато хто в нижній білизні, інші — без взуття.

"Тіла лежали поруч один з іншим близько залишків невеликого багаття, який пішов у сніг. Тіла були роздягнені до нижньої білизни", - повідомлялося в протоколі.

Так один з загиблих був тепло одягнений, на правій нозі був валянок, проте другий валянок з цієї пари був виявлений у наметі за сотні метрів від місця загибелі.

Цікаво також те, що тіла і пози вказували на те, що туристи немов би спершу втекли з палатки, а потім загинули на зворотному шляху до нею. Втім, якщо дятловців накрило лавиною, то ясно, що тіла могло крутити по різному.

Людмилу Дубініну виявили в положенні стоячи на колінах з опорою грудьми на уступ, який утворював водоспад струмка, головою проти течії. Поруч виявили решти трьох чоловіків. Поруч лежали ще троє чоловіків, причому двоє немов би обійнявшись "груди до спини".

Судово-медичне дослідження не виявило у загиблих смертельних травм і визначило в якості причини смерті замерзання. Але тут і починається інтрига.

Всі різноманіття версій можна поділити на природно-кліматичні, кримінальні та техногенні.

Пріоритетною, вважається природна версія - схід лавини.

Проте професійні альпіністи не згодні з цим. Бігти з зони лавинної небезпеки вниз, а не поперек схилу, груба помилка, яку не могли б здійснити досвідчені туристи. Складається враження, що людей хтось жахливо налякав і вони побігли серед ночі подалі.

Є версія про зустріч з дикими тваринами - ведмедем-шатуном, з впливом рідкісних природних явищ типу зимової грози.

Є версія нападу втікачів зеків або браконьєрів, яким знадобився одяг, тепло і провізія, хоча всі продукти залишилися в наметі.

І, нарешті, напад мисливців-мансі, які вирішили помститися туристам, які "осквернили" їх святині. Але версія також не підтверджується, оскільки найближча священна для мансі гора - далеко.

Є і техногенна версія за якої дятловці стали піддослідними кроликами якоїсь випробовуваної зброї: боєприпасу або ракети нового типу, швидше за все нейтронної.

Ну і звичайно, куди ж без містики і теорії змови: зустріч з інопланетянами, зі сніговою людиною. Ну і нечистою силою.

Нагадаємо, групу студентів на перевалі Дятлова в 1959 році вбили шамани. Про це розповів один з дослідників трагедії Валентин Дегтярьов.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в горах виявили мумію жінки, яка пропала 30 років тому.

Також "Знай.uа" писав, що таке "весілля під шибеницею" і чому любов могла врятувати вбивцю.