4 лютого 1945 року в Ялті відкрилась Кримська конференція глав держав Великої трійки - СРСР, США, Великобританія. Це була одна із найбільших міжнародних нарад воєнного часу, рішення якої визначили геополітичну ситуацію в Європі майже на півстоліття уперед.

Однак, попри те, що на Кримській конференції були досягнуті важливі стратегічні угоди щодо подальшої війни з Німеччиною і Японією, в питаннях повоєнного устрою Європи взаєморозуміння знайдено не було. Це заклало основи протистояння між Заходом і Сходом, яке після закінченні Другої Світової війни переросло в так звану Холодну війну.

Що ж відбувалось на Кримській конференції.

На конференцію в Ялті, що тривала з 4 по 11 лютого в Лівадіївському палаці, Рузвельт, Черчілль і Сталін прибули кожен зі своїм списком запланованих для обговорення проблем.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Радянський Союз цікавило перш за все питання отримання економічної допомоги для відновлення народного господарства і визнання Штатами і Великобританією Східної Європи зоною інтересів СРСР.

Черчілля турбувало збереження колоній Великої Британії і повоєнний статус Німеччини, а Рузвельт домагався підтримки ініціативи заснування Організації Об'єднаних Націй і отримання згоди СРСР вступити у війну з Японією після перемоги над Німеччиною.

На цій конференції була вирішена доля Німеччини.

Учасники зустрічі узгодили воєнні плани якнайшвидшого розгрому нацистської Німеччини, визначили відношення до Німеччини після її капітуляції і намітили основні принципи післявоєнної організації миру.

Було вирішено, що після розгрому німецьких збройних сил війська кожної з країн окупують певну зону Німеччини і створять спільну адміністрацію союзників у Німеччині, яка мала бути перетворена на демілітаризовану, демократичну державу; нацистські злочинці мають бути покарані, нацистські закони - відмінені, а нацистська партія - заборонена.

Також на Кримській конференції Радянський Союз зобов'язався оголосити війну Японії яерез 90 днів після капітуляції Німеччини.

На конференції було також досягнуто домовленість про створення Організація Обєднаних Націй, в яку, попри бажання Сталіна, вступлять не 16 радянських республік, а СРСР в цілому, а також Білорусія та Україна, і прийнято "Декларацію про звільнену Європу".

Однак у питаннях, які стосувалися Польщі, компромісу не було досягнуто.

Єдине, чого домоглись США та Британія в питанні про Польщу, яка на той час вже була окупована Радянською армією, так це обіцянки Сталіна включити до тимчасового уряду представників "різних антифашистських сил"; польсько-радянський кордон встановлювався по лінії Керзона.

Ялтинська конфереція створила ілюзію більшого взаєморозуміння між трьома країнами, ніж було насправді, особливо враховуючи невиконання Радянським Союзом обіцянок щодо польського уряду, як і насадження силою в окупованих східноєвропейських державах прокомуністичних адміністрацій. Це стало причиною виникнення напруженості між Сходом і Заходом, яке із винайденням ядерної зброї лише посилилось і протягом наступних майже п'ятдесяти років переросло у відкрите протистояння.

Кримська конференція 1945 року майже на півстоліття визначила устрій світу, поділивши його на Схід і Захід. Цей біполярний світ проіснував аж до початку 1990-х років і розвалився разом з СРСР, підтвердивши тим самим хиткість світоустрою, заснованого на праві переможців над переможеними.