Історія Львова настільки ж яскрава і дивовижна, як і саме місто, насичена цікавими подіями та відомими особистостями. Це одне з найдавніших міст нашої країни, пам'ятки якого не перестають дивувати своєю багатогранністю, чарівністю і неповторною цінністю.

Сьогодні місто асоціюється з ароматною кавою, старовинними церквами і вулицями просякнутими духом старовини.

Однак у 1990-х Львів, як і багато інших міст України мав такі асоціації: купони, черги, дефіцит, демонстрації.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Тоді, німецький журнал "GEO" замовив польському фотографу Тадеушу Рольке задокументувати події у Львові. Фотомайстру вдалося задокументувати повсякденне життя львів'ян 90-х.

З більш ніж 100 фотографій були відібрані 50 знімків, які показують різні історії міста і різні історії в місті в рік розпаду СРСР.

Від мітингів і демонстрацій - до черг за продуктами за кілька годин до завезення. Джерело фотографій: медіа архів 90-х.

Фотографії так і не опублікували. Вперше виставку організували лише через 26 років у Львові. Під назвою "Завтра буде краще". Організатори намагалися відтворити контекст, який хотів донести автор.

"Тадеуш Рольке привіз нам капсулу часу, за допомогою якої ми можемо спостерігати за своїм минулим. Тадеуш і його фотографії існують поза часом і національності. Не тільки тому, що він багато років жив у Німеччині і працював фоторепортером важливих для західних видань. Його космополітизм є програмним, а соціальна відстороненість — методом його спостережень. Однак у разі львівського проекту, здається, сталося інакше. У цих знімках Тадеуш стає заангажованим і емоційним, майже інсайдером. Він зменшує дистанцію настільки, що його можна назвати своїм. А твердження "Завтра буде краще", вимовлене своїм, стає переконливим і певним. Таким, на яке не можна не повірити", - говорить Андрій Бояров, куратор виставки.

До речі, Тадеуш Рольке на початку кар'єри співпрацював з польськими виданнями Światem Młodych і Stolicą. У 1970 році Він виїхав до Німеччини, де знімав для Stern, Die Zeit, Der Spiegel.

В даний час живе і працює у Варшаві. Є одним із засновників видавництва edition.fotoTAPETA. У 2010 році був нагороджений золотою медаллю Gloria Artis.

Пропонуємо насолодитися атмосферними фото Львова 90-х:

Нагадаємо, інженер Януш Вітвіцький створив унікальну реконструкцію Львова. Близько 10 років творець історичної пам'ятки готував плани і креслення міста. Завдяки виконаній роботі ми можемо своїми очима побачити Львів 1772 року.

Як повідомляв портал "Знай.uа", народний художник України, пейзажист з міста Вінниці Володимир Козюк поділився з українцями рідкісними історичними листівками на своїй сторінці в Facebook.

Також "Знай.uа" писав, як виглядав Київ наприкінці березня-початку квітня 1918 року, можна побачити на цих фотографіях, які виклав на Інтернет-аукціон eBay користувач з іменем "heidi31.7.70".