У розсекречених архівах Центрального розвідувального управління США натрапили на рецепт борщу з радянської книги "Керівництво для кухаря-інструктора сухопутних військ у мирний час". Оригінал був надрукований в Радянському союзі в січні 1948-го. Про це повідомляє зарубіжне видання Muckrock.

Найнеймовірніше – переклад цього рецепту в найсуворішій таємниці американські спецслужби зберігали понад 50 років. Однак, чому документ був засекреченим встановити не вдалося так як титульна сторінка перекладу з пояснювальною запискою була втрачена.

Відомо, що переклад на англійську мову зробили роками пізніше, в лютому 1956-го. Чому переклад зробили так пізно – також залишається загадкою.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Борщ з буряком

Пізніше видання Muckrock оголосили конкурс серед читачів. Тому, хто вдома швидше за всіх приготує один з рецептів борщу радянської армії обіцяли призи. Кулінарам надали керівництво і запропонували, в якості додаткового випробування, спробувати зробити бульйон з нуля.

Переможцем став користувач мережі Twitter Девід М. Перрі. Кожен свій крок у приготуванні він публікував у соціальній мережі.

Отже, згідно перекладу, щоб приготувати борщ на 500 солдатів радянської армії, потрібно протягом ночі на помірному вогні варити бульйон з кісток і м'яса яловичини. Вранці їх витягти і зберегти.

Як зазначає Перрі, радянські кухаря сповідували ідею неодноразового використання м'яса.

Після нарізати буряк, квашену капусту, цибулю та моркву. Все це протушкувати в казані. Після чого додати картоплю і залити міцним бульйоном з яловичини. Додати оцет за смаком.

Якщо бульйон вийшов не надто наваристим можна додати залишки курятини з попередніх страв.

"Тільки не кажіть про це генерал-лейтенанту Власову", - прокоментував Девід Перрі.

Борщ потрібно довести до кипіння і варити ще 30 хвилин на помірному вогні. Як зізнався Перрі, страву він скуштував лише після того, як його дружина додала у борщ пряні трави, сіль і сметану.

"Борщ вийшов наваристим і жирним, з приємним смаком", - підсумував Перрі.

Нагадаємо, за легендою, ніжна перлова каша була улюбленою у імператора Петра I. Зрозуміло, що готував він її не сам, але кухарі примудрялися із звичайної перловки створити істинно царську страву.

Як повідомляв портал "Знай.uа", це рецепт улюбленої страви Леонардо да Вінчі зробить з вас генія. Деякі його біографи підозрюють, що чисту енергію для розуму він черпав у своїй відмові від м'яса.

Також "Знай.uа" писав, сирні булочки – це улюблена страва королеви Єлизавети. Зазвичай вона маже їх маслом і це дійсно смачно.