Найбагатшою людиною в світі, згідно з рейтингом Forbes 2019 року, вважається засновник компанії Amazon Джефф Безос. Його стан оцінюється в 131 млрд доларів, і він до того ж і найбагатша людина в сучасній історії.

Але це не означає, що він - найбагатша людина всіх часів і народів.

Це звання, швидше за все, можна присудити Манса Мусі, правителю середньовічного африканської держави Малі, що жив в XIV столітті. Він був настільки багатий, що його щедрі милостині зруйнували економіку цілої країни.

Золотий король

Манса Муса народився в 1280 році в сім'ї правителів Малі. Імперією до 1312 роки правив його брат Абубакар II, але потім він відрікся від престолу заради експедиції.

Абубакар II був одержимий Атлантичним океаном і всім, що було з ним пов'язано. За наявними відомостями, Абубакар II відправився в експедицію з флотом з 2000 року кораблів і багатотисячної свитою. Вони вийшли в океан і не повернулися.

Деякі історики рідержіваются думки, що експедиція змогла досягти Південної Америки, але ніяких доказів цього немає.

У будь-якому випадку пост імператора успадкував Манса Муса.

При його правлінні держава Малі значно зросла в розмірах. Він завоював 24 міста, включаючи Тімбукту.

Його імперія розрослася на багато тисяч кілометрів - від Атлантичного океану до сучасного Нігеру, частково захоплюючи нинішні Сенегал, Мавританію, Малі, Буркіна-Фасо, Нігер, Гамбії, Гвінеї-Бісау, Гвінею і Кот-д'Івуар.

Разом з величезними володіннями Муса придбав і цінні ресурси - такі, як золото і сіль. За даними Британського музею, під час правління Манса Муси на імперію Малі припадала майже половина золота Старого Світу.

І все це належало йому як верховному правителю.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще


Подорож в Мекку

Хоча імперія Малі володіла великою кількістю золота, на карті світу її не було. Це змінилося, коли Манса Муса, глибоко віруючий мусульманин, вирішив зробити паломництво в Мекку, пройшовши через пустелю Сахара і Єгипет.

Після подорожі Манса Муси в Мекку Малі з'явилася на карті світу

За відомостями істориків, правитель покинув Малі з караваном з 60 тис. чоловік.

Він взяв з собою весь королівський двір, чиновників, солдатів, гріотів (казок), купців, погоничів верблюдів і 12 тис. Рабів, а також довгу вервечку кіз і овець в якості їжі.

Це було цілий місто, який пересувався по пустелі. Місто, чиї мешканці, аж до рабів, були одягнені в золоту парчу і кращий перський шовк.

З ними, пов'язані в ланцюг, йшли 100 верблюдів, і кожен ніс сотні фунтів чистого золота. Це було видовище, гідне споглядання.

І все це набуло ще більш шикарний вид, коли караван досяг столиці Єгипту Каїра, де імператорський караван з Малі міг продемонструвати своє багатство.

Золота лихоманка в Каїрі

Манса Муса залишив про себе в Каїрі настільки сильне враження, що через дясятілетія жителі міста все ще згадували про нього із захопленням.

Правитель так щедро роздавав золото, що його тримісячне перебування там обвалило ціну на цей благородний метал в усьому регіоні на 10 років, підірвавши тим самим місцеву економіку.

Американська технологічна компанія SmartAsset.ком підрахувала, що через знецінення золота паломництво Манса Муси призвело до економічних втрат в 1,5 млрд доларів по всьому Середньому Сходу.

Паломництво до Мекки зробило правителя Малі знаменитим


Освіта і золоте місто

Немає сумнівів, що Манса Муса в ході паломництва витратив або навіть розтратив дуже багато золота. Але саме його надмірна щедрість і привернула увагу всього світу.

Манса Муса в буквальному сенсі помістив себе і державу Малі на карту. У каталонському атласі 1375 року африканський правитель сидить на золотому троні над містом Тімбукту, тримаючи шматок золота в руці.



Тімбукту став африканським Ельдорадо, люди приїжджали здалеку, щоб побачити це місто.

Манса Муса повернувся з Мекки з декількома ісламськими вченими, серед яких були люди, що вважалися прямими нащадками пророка Мухаммеда, а також андалузький поет і архітектор на ім'я Абу Есхап ас-Сахілі, якому приписують проектування знаменитої мечеті Джінгеребер.

За деякими відомостями, правитель заплатив поетові 200 кг золота, що за сьогоднішніми цінами склало б близько 8,2 млн доларів.

Крім заохочення мистецтва і архітектури Манса Муса також містив літераторів і будував школи, бібліотеки і мечеті. Тімбукту незабаром став центром освіти; люди з усього світу приїжджали туди, щоб вчитися в університеті Санкоре.

Багатому правителю Малі часто приписують початок традиції освіти в Західній Африці, хоча історія його імперії в основному мало відома за її межами.

Манса Муса помер в 1337 році у віці 57 років. Імперію успадкували його сини, які не змогли зберегти в країні єдність. Від імперії відкололися дрібні держави, і вона розпалася.

Прибуття європейців в регіон поставило останню крапку в історії імперії Малі.

Нагадаємо, велетенську колекцію дорогоцінних прикрас та елементів побуту виявили на місці археологічних розкопок у місті Кахамарка, що на півночі Перу

Як повідомляв портал Знай.ua, археологи знайшли італійське рідке золото.

Також Знай.ua писав, про історію падіння цивілізації інків