Оливкова олія – невід'ємна частина італійської кухні, і так було протягом багатьох тисяч років.

Так, вчені з США, зовсім недавно, зробили відкриття, що в Італії почали використовувати "рідке золото", як іноді називають оливкову олію, вже на рубежі 2-3 тисячоліть до нашої ери. Тобто як мінімум на 700 років раніше, ніж було прийнято вважати.

Результати дослідження незвичайної посудини зі слідами "рідкого золота" представлені в науковому виданні Analytical Methods.

Група дослідників на чолі з Давидом Танаси (Davide Tanasi) з Університету Південної Флориди провела хімічні аналізи відновленого керамічної посудини, фрагменти якого були знайдені в 90-х роках минулого століття під час розкопок у містечку Кастеллуччо, Сицилія. Таким чином, фахівці хотіли таким чином визначити, що містили люди в стародавній посуді.

Популярні новини зараз
Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Дивний посуд зібрали близько 400 керамічних фрагментів співробітники Музею археології Сіракуз.

У результаті вченим вдалося зібрати яйцеподібний глек, прикрашений трьома вертикальними ручками. Висота знахідки – приблизно один метр.

Крім цього посуду вчені знайшли на місці розкопок та інший кухонний інвентар, включаючи дві чаші з внутрішньою перегородкою (явно для роздільного зберігання двох субстанцій) і велику теракотову сковороду.

Форма цього посудуі перегородки не були схожі ні на що інше, знайдене в Кастеллуччо. Глечик був схожий на сицилійську посуд, датовану кінцем третього і початком другого тисячоліття до нашої ери (ранній бронзовий вік). "Ми захотіли дізнатися, як він використовувався, тому провели хімічний аналіз", — пояснює Танаси в прес-релізі.

Дослідники вивчили всі три артефакти, використовуючи різні методи: газова хроматографія, мас-спектрометрія і ядерний магнітний резонанс. В результаті вони виявили на досліджуваних зразках органічні залишки, які містили олеїнову і лінолеву кислоти – ознаки того, що в посудині зберігали оливкова олія.

Як говорить Танасі, результати роботи свідчать про те, що в стародавній Італії почали використовувати оливкову олію, принаймні, на 700 років раніше, ніж було прийнято вважати.

До цього найдавнішими слідами оливкової олії в Італії вважалися знахідки з Південної Італії у Козенца і Лечче. Вік тих знахідок – 12-11 ст. до нашої ери (мідний вік).

Як повідомляв портал "Знай.uа", в італійському місті Помпеї під час розкопок археологи виявили скелет, який належав чоловікові. Біля скелета не виявилося голови, але вчених ошелешив не сам факт, а причина, по якій нещасний загинув.