Ще з осені минулого року на Володимирській гірці в Києві ведуться активні розкопки археологів. Про результати дослідження цієї території розповів в ефірі програми Культура. Live В'ячеслав Баранов – археолог, заступник начальника архітектурно-археологічної експедиції Інституту археології НААУ. Про це інформує Українське Радіо.

Так, за словами археолога, розкопки стартували в листопаді 2018 року, пов'язані з початком будівництва пішохідного мосту над Володимирським узвозом, який з'єднає Володимирську гірку та парк.

В'ячеслав Баранов особисто брав участь у розкопках і розповів, що на цій території був виявлений величезний унікальний дохристиянський некрополь.

Після нього тут формувалася і монастирська забудова – це були частини княжої забудови міста Києва. Дослідник підкреслив, що Володимирська гірка – це унікальне місце для Києва.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Саме це місце для Києва унікально, і воно, мабуть, одне з найстаріших з точки зору формування Києва як міста. Ми досліджували терасу, яка тягнеться майже до пам'ятника Володимиру. В'ячеслав Баранов

Вчений зазначив, що було знайдено чимало цікавих артефактів. Які ще слід вивчити.

Під час розкопок ми знайшли окремі артефакти. Вони не були пов'язані з культурними нашаруваннями – це були, швидше за все, змиви з верхньої частини пагорба, тобто селеві потоки, які майже кожен рік сходили зверху, вони зносили рік за роком шматки кераміки, різні речі, які там і залишалися. А сама тераса утворилася вже в ХІХ столітті, коли Київ почав стрімко розростатися і почали засипати яри для забудови, брали землю з Печерська. розповів археолог. В'ячеслав Баранов

До речі, в середині лютого ЮНЕСКО направила Міністерству культури лист щодо припинення робіт з будівництва мосту. Територія навколо Володимирської гірки є складовою пам'ятки місцевого значення – Печерських пагорбів.

Нагадаємо, історики розповіли, чим хворіли кияни в давнину. Інший рівень медицини, майже відсутнє, харчування. Все це впливало на те, як організм міг чинити опір.

Як повідомляв портал "Знай.uа", археологи знайшли найдавніше загублене місто. Як зазначають дослідники, були знайдені кам'яні фундаменти, таблички та інші історичні артефакти, які вказують на те, що місту близько 4 тисяч років.

Також "Знай.uа" писав, у найдавнішій аметистовій шахті знайшли згадки про Понтія Пілата. Вік цього тексту становить близько 2000 років.