В декількох десятках кілометрів на схід від Хмельницького знаходиться одна надзвичайно цікава пам'ятка – Меджибізький замок, який є другим в області за популярністю після Кам'янець-Подільської фортеці. Він знаходиться в дуже мальовничій місцевості і займає територію близько одного гектара.

Археологи, які проводять розкопки на території Меджибізького замку, який ще називають Білим лебедем, сподіваються збагатити українську історію новими відомостями з минулого і артефактами.

Так дослідники вже виявили 300-річний колодязь, який, як сподіватися вчені, відкриє ще не мало таємниць.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Як розповів директор Державного історико-культурного заповідника "Меджибіж" Олег Погорілець археологи намагаються знайти джерело. Щоб докопатися до води, необхідно вийняти ще 2 метри грунту. Про це повідомляє "Поділля-центр".

Олег Погорілець

Також на дні колодязя археологи можуть зустріти цікаві артефакти, вік яких сягає сотень років, каже директор.

Зазначимо, перша згадка про Меджибізький замок датується 1362 роком. У тому ж році князі Коріатовичі почали будувати фортецю. До того часу вона була меншою. Поступово наступні володарі розширювали і зміцнювали її – це було необхідно для оборони від набігів татар.

Те, що ми бачимо зараз, – це заслуга шляхтичів Синявських, які володіли містом близько двохсот років і внесли свій великий вклад у розвиток не тільки оборонної системи фортеці, але і самого міста. Вони були чудовими стратегами і правителями.

В подальшому Білий Лебідь займали козаки, турки і поляки, оскільки місце розташування замку було дуже вигідним як перевалочний пункт при тривалих військових походах.

На території замку був організований музей. У сучасній експозиції представлено декілька виставок. У перших двох залах можна ознайомитися з історією замку, починаючи з моменту спорудження і до наших днів.

Нагадаємо, як український Трускавець увійшов у число кращих європейських курортів. Перші згадки про курорт Трускавець відноситься до 1469 року.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Камінне Село – одне з найбільш містичних і таємничих місць в Україні. Геологічний заказник розташований на схід від села Рудня-Замисловицька в Олевському районі Житомирської області.

Також "Знай.uа" писав, як виникли Карпати. Давня українська легенда розкриє вам цю таємницю. Думаємо, що її, хоч раз у житті, повинен прочитати кожен.