У 1118 році на запорошених палестинських дорогах з'явився невеликий загін благородних лицарів. Ці люди стали захищати прочан від бандитів. Робили вони свою справу щиро і сумлінно. До розбійників лицарі виявляли нещадність, а віруючим забезпечували безпечний шлях у Святу землю.

З даних історичних документів XI—XIV століть відомо, що більшість членів Ордена тамплієрів були довгожителями.

"Очевидно, що їх спосіб життя мав особливості, що і обумовлювало більш тривалий термін їх життя, і в першу чергу мова йде про харчування", — підкреслює Франческо Франческі, директор відділення невідкладної медичної допомоги римської лікарні "Поліклініко Джемелі", що керував дослідженням під назвою "Дієта лицарів-тамплієрів — секрет їх довголіття?", результати якого були опубліковані в міжнародному науковому виданні Digestive and Liver Disease.

Так не для кого не секрет, що в епоху Високого Середньовіччя середня тривалість життя коливалася між 25 і 40 роками. Але тамплієри часто досягали вдвічі більшої цифри і нерідко долали 70-річний рубіж.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Одним з прикладів такого довголіття є Жак де Молі, останній Магістр ордена, відійшов у інший світ в поважному віці - 71, і то не природною смертю, а спалений на багатті.

Якого ж раціону дотримувалися лицарі, щоб дожити до такого поважного віку?

Як зазначає Франческі, члени Ордена вели спосіб життя згідно з "латинським храмовим правилам", які включали глави щодо харчування і гігієни за столом.

Лицарі-тамплієри були особливо уважні до чистоти і якості продуктів: вони харчувалися тільки в спеціально відведених трапезних і на чистих скатертинах, зобов'язані були мити руки перед їжею і забороняли тим, хто займався брудною роботою — наприклад, коновалам або селянам — подавати їжу до столу, щоб зберігати належну гігієну під час прийому їжі.

Як підкреслює Франческі, тамплієри були піонерами рибництва і вживали в їжу рибу, яку розводили самі.

Статут забороняв їм вживати в їжу м'ясо частіше трьох разів на тиждень. М'ясо замінювалося рибою, овочами і в особливості бобовими, які являють собою найбільш потужні природні пребіотики і створюють оптимальне середовище для корисних бактерій, складових кишкової флори.

Їм також заборонялося вживати в їжу дичину, у той час як м'ясо та інші продукти харчування, які вони використовували, надходили виключно з Європи і відповідно були більш надійними і якісними.

Згідно з історичними документами, члени ордена воліли пальмове вино, до якого додавалася м'якоть конопель і алоє. Також часто у воду додавалися цитрусові, які не тільки знезаражували її, але і збагачували вітаміном С і лікопіном — важливими для правильного метаболізму та попередження численних захворювань елементами.

"Цей тип пальмового вина, поширений на Святій Землі, відрізняється низьким вмістом алкоголю, а ми знаємо, що низький вміст алкоголю має властивості перешкоджати утворенню тромбів подібно до дії слабких доз аспірину. Також пальмове вино очищає воду від паразитів та інших патогенних бактерій", — пояснює Франческі.

Нагадаємо, як потрапити у найзагадковіший орден світу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", кроляча нора виявилася входом у таємничий підземний храм тамплієрів.

Також "Знай.uа" писав, кому насправді служить Ватикан.