Напевно всім туристам відомо, що в Папському палаці Ватикану зал Костянтина прикрашений зображеннями сцен життя Костянтина, першого римського імператора, який прийняв християнство.

Проте, як розповідають історики, колись прикрашали стіни інші картини, причому абсолютно непристойні. Плотські насолоди, мистецтво і католицька церква в епоху Ренесансу були переплетені так само тісно, як коханці на картинах Романо.

Фрагмент гравюри з книги Шістнадцять поз.

Відомо, що кімнату розписували учні Рафаеля Санті під керівництвом Джуліо Романо. Після несвоєчасного платежу за роботу він затаїв образу на тата Климента VII. І на стінах Залу з'явилися 16 сценок - пари, якы займались коханням у різних позах.

На нещастя вони втрачені, але збереглися у вигляді першої досить відвертої книги.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Репродукція Сатир і німфа, одна з Шістнадцяти Поз.

Історія не зберегла оригінальних гравюр, за винятком декількох фрагментів в Британському музеї, з яких видалені геніталії.

Фрагменти Шістнадцяти поз в Британському музеї.

Картини Романо були знищені. Про них, ніхто б і не згадав, якби не Маркантоніо Рмонді. Талановитий гравер і друкар скопіював еротичні картини Романо. "Шіснадцять Поз" - так називався друкована брошура з цими гравюрами, яку почали продавати навколо Риму. У книги було багато назв: "Пози Аретіно", "Шістнадцять поз", "Любовні пози". Як би вона не називалася, люди любили її.

Натхненний відвертістю гравюр, поет і сатирик П'єтро Аретіно вирішив внести свій власний внесок. Для кожного зображення він написав сонет, що описує сценку. Його слова і образи Раймонді були об'єднані в книзі, яка привітала читачів словами:

"Приходьте подивитися! Це ви - ті, хто любить любити і не знає перешкод у цьому солодкому занятті".

Анжеліка і Медор.

Люди по всій Європі викладали солідні суми за скандальну книжечку. Але "Шістнадцять поз" стали не тільки комерційним підприємством. Це було одне з тих рідкісних порновидань, що потрапили в масову культуру. Книга навіть згадується в п'єсі Шекспіра.

Незаконно надруковані копії залишалися популярними впродовж більше 100 років. Щоправда, церква і уряд відстежували і знищували примірники книги з таким же ентузіазмом, як люди їх купували.

Нагадаємо, у мережу злили моторошний підручник для магів ХVIII століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", найкращі еротичні романыбули написані ще у вікторіанську епоху, їх автори, не соромлячись і відверто говорили про секс, БДСМ.

Також "Знай.uа" писав, не так давно в інтернет потрапила пікантна коллекция британських непристойних романів XVIII - XIX століть.