Старовинні знімки наложниць іранського шаха Насера Каджар облетіли весь світ і не бачив їх, мабуть, тільки ледачий.

Фотографії стали настільки сенсаційними не тому, що їм більше 100 років, і не тому, що на них зображені жінки, на яких за життя ніхто не міг дивитися, крім їх власного чоловіка і євнухів. Вони стали настільки відомі завдяки самим "красуням". Адже за сучасними мірками виглядали вони м'яко кажучи не дуже.

Однак далеко не всі сьогодні знають, що насправді це зовсім не жінки. На фотографіях зображені чоловіки в театральній постановці. Вони грали в театрі, створеному Мірзою Алі Акбар Хан Наггашбаши.

До 1917 року в іранських театрах не могли виступати жінки і всі ролі виконувалися чоловіками. І при всьому бажанні шаха Насера Каджар відобразити красу власних дружин, зробити він цього не міг – так як подібне стало б порушенням багатовікових звичаїв.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Тим не менш фото все ж досить інформаційні. Вони передають нам віяння моди і побут в гаремі шаха того часу.

Згідно з історичними даними, в середині 18 століття, коли і правил Насер Каджар, в Ірані дійсно любили дівчат повних і, як зараз кажуть, апетитних. У зрощених бровах так само не було нічого дивного, так що, можливо, фото не далекі від реальності.

Але особливий резонанс в суспільстві викликало фото четвертої дружини шаха Насера Каджар – Аніс аль Частках. За переказами це була найкрасивіша жінка в країні. У неї було десятки шанувальників, які мріяли роздобути руку і серце дівчини. Однак вона вибрала шаха.

Донині в Ірані складають легенди про привабливість цієї жінки. Подейкують, що практично кожен чоловік мріяв дістати руку і серце красуні, а ті, кому вона відмовила кінчали життя самогубством.

Певно, дружина шаха дійсно була настільки прекрасна, але нам цього, на жаль, не дізнатися. До наших днів дійшло лише фото актора, що виконував роль красуні в сатиричному театрі.

Нагадаємо, як стародавні китайські математики допомогли імператору впоратися з напруженим графіком. Згідно з легендою, за 15 ночей імператор повинен був провести ніч з 121 жінкою його гарему.

Як повідомляв портал "Знай.uа", знайдено невідомий лист Роксолани до Сулеймана.

Також "Знай.uа" писав, українець оселився в гаремах султана і став героєм художніх творів.