Відомо, що перша згадка про ваги відноситься до 2 тисячоліття до нашої ери. Ваги у вигляді рівноплечого коромисла з підвішеними чашками використовувалися в Древньому Вавилоні та Єгипті. Пізніше з'явилися нерівноплечі ваги з пересувною гірею. І вже в IV столітті до нашої ери Аристотель вивів теорію, а саме правило моментів сил.

Ваги

В XII столітті арабський учений аль-Хазіні описав надточні ваги з чашками, похибка яких не перевищувала 0,1%. Вони застосовувалися для визначення щільності різних речовин і дозволяли розпізнавати сплави, виявляти фальшиві монети і відрізняти дорогоцінні камені від фальшивих. У 1586 році Галілей сконструював спеціальні гідростатичні ваги для визначення щільності тіл.

З того самого моменту винаходу ваг людей стало хвилювати питання точності.

"Обманливі шальки огида перед Господом, а повна вага це його уподоба", - сказано в біблії.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Можливо тому перші зразки мір і ваг зберігалися в церквах і монастирях, а першими "повірниками" були церковні служителі.

У 996 році князь Володимир наказав ввести єдині міри ваги, а в Указі князя Всеволода вперше була згадана щорічна повірка ваг. А в 1723 році Петро I видає Указ про те, щоб борошно, крупу, солод і толокно продавати на вагу, а не на міру, і в "заорлені ваги", тобто повірені та тавровані, "а якщо у когось з'явиться фальшива міра ваги, той буде жорстоко оштрафований".

Ваги

У 1841 році за ініціативою міністра фінансів Росії на території Петропавлівської фортеці побудували "особливу неспаленне будівля" - Депо зразкових мір і ваг. Туди торговці зобов'язані були приносити на перевірку свої вимірювальні прилади. Далі за ініціативою Менделєєва в Росії була організована Головна палата мір і ваг.

І ось уже Декрет 1918 року говорить "Про введення міжнародної метричної десяткової системи мір і ваг: Прийняти за основу одиниці ваги - кілограм".

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як виглядала диво-машина столітньої давності.

Як повідомляв портал "Знай.ua", дослідники знайшли підземне приміщення, стіни якого були викладені з людських кісток.

Також "Знай.ua" писав, що дружина Адольфа Гітлера Єва Браун ніколи не займалася сексом з ним.