Через війну та постійні стреси та переживання багато людей відчуває перепади настрою, які подекуди здатні занурити в хандру, та перед депресивні стани.

Психологи розробили низку простих дій, які здатні виконати будь-хто, щоб підтримати себе і залишитися, як то кажуть на плаву. Поради приготувала Ірина Скорих, психотерапевтка Служби турботи про психічне здоров'я для Громадського радіо.

Пункт Незламності. Фото: Youtube
Пункт Незламності. Фото: Youtube

Зв'язок з іншими

Не обов'язково тепер, під час війни долати кілометри, щоб побачити рідних. Можна просто зателефонувати тим, кого любиш.

Привітати тих, хто був з тобою пліч-о-пліч у цьому році, або обмінятися улюбленими мемами з добрими знайомими. Ще один комунікативний інструмент — випити чаю у Пункті незламності з тими, хто поруч. Важливо зробити щось, щоб відчути єдність, відчути спільне "Ми" з українцями, родиною, друзями.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Подякуйте собі за свій вклад у 2022 році

2022 рік, був часом неймовірних трансформацій, він змінив не тільки зовнішню реальність кожного українця. Він сильно змінив нас самих. Багато хто навіть уявлення не мав, на що здатен. Щоб підтримати себе, і не впадати в мінорний настрій, напишіть слова вдячності собі за ці зміни та зростання.

Гарний настрій. Фото: скриншот
Гарний настрій. Фото: скриншот

Зробіть собі подарунок

Рік неймовірних трансформацій змінив не тільки зовнішню реальність багатьох українців, він сильно змінив внутрішньо нас самих. Багато хто уявити не міг на що здатен. Напишіть слова вдячності собі за ці зміни та зростання.

Протягом понад 300 днів ми дякували за життя щоранку. І вже розуміємо, що у нас є тільки зараз. І саме зараз варто жити на повну, не відкладаючи на потім важливе та приємне. Знайди час для творчості. Коли ми творимо, то відчуваємо повноту життя, його світ та радість, дотик до чогось більшого.

Малюй картини, створюй нові рецепти смаколиків для себе чи для наших воїнів, пиши вірші, виготовляй гарні окопні свічки чи придумуй нові моделі ліхтариків. Роби будь-що, що надихає та може додати барв у життя.

Написати лист. Фото: Youtube
Написати лист. Фото: Youtube

Напиши листа собі через рік

Можна відправити його через електронний сервіс для листів у майбутнє чи написати на папері — як ти більше любиш. Чого ти хочеш побажати собі майбутньому/майбутній? Яким/якою хочеш себе бачити напередодні 2024 року? Розкажи у цьому листі про твої мрії, надії, наміри та плани.

2022 рік показав, наскільки українці сильні та творчі, яка в нас шалена здатність відновлювати хороше життя там, де ми є, і в тих умовах, що є. І те, що дива творять звичайні люди, своїми власними руками. — радить психолог.

Нагадаємо, ми писали, що мудрі та кумедні привітання з Новим 2023 роком у прозі: як порадувати не лише близьких, а й Чорного Кролика.

Як повідомляв "Знай.ua" сховайте це подалі: новорічні та різдвяні дрібнички, які можуть забрати життя вашого кота.

Також "Знай.ua" інформував, "жаб'ячі лапки" це сигнал про хворобу: що робити, якщо постійно мерзнуть ноги.