Хоча б раз у житті у садівників та городників виникало серйозне питання... чи можна використовувати людський кал як добрива для своїх городів та садів.

Логічно припустити, що якщо можна використовувати курячий, коров'ячий та кінський послід, то, можливо, і відходи людей можуть підійти, як би це дивно не звучало.

Полуниця, город, фото: Знай.ua
Полуниця, город, фото: Знай.ua

У такому разі можна вирішити два питання одразу: утилізацію відходів та збільшення врожайності. Однак, як з'ясувалося, все не так просто.

Людські фекалії можна використовувати як добриво, але чи можна просто виливати вміст септика на грядки? Ні, не можна. Використання чистих фекалій є дуже ризикованим, оскільки вони можуть містити хвороботворні мікроорганізми та яйця глистів. Тому варто замислитись над тим, щоб із фекалій зробити компост, що, власне, раніше й робили.

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Запах зникає, а фекальні добрива стають гігієнічно безпечними.

Щоб матеріал дезінфікувався, йому потрібна температура 50°C. Через це продукти життєдіяльності компостують разом із продуктами харчування.

Город, кадр з відео
Город, кадр з відео

Для цього використовують спеціальний водонепроникний і добре провітрюваний контейнер. Спочатку контейнер кладуть нижній шар з торфу товщиною не менше 10 см, а потім заповнюють його на 2/3 відходів з септика.

Щоб знизити вологість, людські відходи змішують із сухими матеріалами, такими як скошена трава, роздроблені гілки та солома. Зверху контейнер закривають шаром землі або торфу, щоб уникнути залучення мух та інших комах. Для захисту від мишей зверху встановлюють сітку.

Протягом першого тижня компост кілька разів перемішують.

Нагадаємо, "не тільки щоб промивати очі": звичайна заварка від чаю стане чудовим помічником на городі

Як повідомляв "Знай.ua", цвітимуть все літо: чим підгодувати троянди наприкінці травня

Знай.ua писав, з грядки відразу на кухню: унікальні способи підживлення помідорів, плоди будуть немов на картинці